Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

België: Vande Lanotte blijft als bemiddelaar

Vande Lanotte gaat plan voor de hervorming van België herschrijven.

De Belgische koning Albert heeft bemiddelaar Johan Vande Lanotte gisteren gevraagd aan te blijven als bemiddelaar in de politieke crisis. De Vlaamse socialist Vande Lanotte, die vorige week zijn ontslag aanbood, heeft de opdracht aanvaard. Hij moet in samenspraak met de leiders van de twee grootste partijen „elk nuttig initiatief nemen om de huidige, politieke impasse zo snel mogelijk te doorbreken”, aldus het communiqué van de koning.

Samen met Elio Di Rupo (Waalse socialisten) en Bart De Wever (Vlaamse nationalisten) gaat hij zijn plan dat vorige week onvoldoende steun kreeg herschrijven. In het plan staan voorstellen voor de ‘zesde staatshervorming’ van België, waaraan Vande Lanotte vier maanden had gewerkt. Maar de twee belangrijkste Vlaamse partijen wezen de voorstellen af.

Intussen moet demissionair premier Yves Leterme het begrotingstekort terugdringen. Het tekort moet naar 3 procent in 2012. Normaal zou na de verkiezingen een nieuwe regering de begroting opstellen, maar die is er nog altijd niet. „Belangrijk is dat we in [deze] zeer onzekere politieke toestand de begroting goed op spoor houden”, aldus Leterme. (NRC)