Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Babel niet enige voetballer met twitter-zorgen

Met Liverpool-aanvaller Ryan Babel is opnieuw een voetballer in opspraak geraakt na een onhandig twitterbericht. Het Nederlands elftal mocht op het WK niet twitteren.

„Wie komt mij bezoeken in de twittergevangenis?”, luidt een van de laatste tweets van Liverpool-speler Ryan Babel op de berichtenwebsite. Hij is gestopt met twitteren en zelfs aangeklaagd door de Engelse voetbalbond FA. Babel had in een tweet kritiek geuit op scheidsrechter Howard Webb die volgens hem Liverpool had benadeeld in het duel tegen Manchester United.

De voetballer met de twitternaam @RyanBabel kreeg gisteren steun van de voorzitter van de Engelse spelersvakbond, Gordon Taylor. „Babel is in de problemen gekomen omdat hij een mening heeft”, zei Taylor. De vakbond vreest dat voetballers door de zaak-Babel ontmoedigd zullen worden om via twitter te communiceren met hun supporters.

Maar er zijn meer voorbeelden van voetballers die in de problemen zijn geraakt nadat zij een tweet de wereld in hadden geslingerd.

Zo bleek de communicatie van voetballer Marvin Morgan met de fans van zijn club Aldershot Town vorige week iets te direct. Aldershot, dat uitkomt in de Engelse League Two (vierde divisie), verklaarde dat Morgan mag vertrekken nadat hij zich in een tweet had afgereageerd op kritische fans. „Ik hoop dat jullie allemaal doodgaan”, twitterde Morgan.

Een bekende twitterblunder is die van Ajax-verdediger Gregory van der Wiel (@Gvanderwiel), in oktober 2009. Hoewel de international zich bij bondscoach Bert van Marwijk had afgemeld voor een oefenduel wegens een hersenschudding, bezocht hij een concert van rapper Lil’ Wayne in Amsterdam. Trots plaatste hij de foto van zijn ontmoeting met de rapper op het web, wat door de media snel werd opgepikt. Van Marwijk vergaf Van der Wiel het uitstapje.

De Braziliaanse coach Vanderlei Luxemburgo (@vluxemburgo) kwam ook in de problemen door een tweet. Hij werd door zijn club Palmeiras ontslagen nadat hij een van zijn spelers had bekritiseerd.

Bij het Nederlands elftal gold tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika een twitterverbod. Ook de teams van Spanje en Engeland waren ‘tweetvrij’. Bij Manchester United is twitteren ook verboden, net als het gebruik van Facebook. Alle communicatie verloopt via de club, is het devies van United.

Voor Babel is het overigens de tweede keer dat hij in opspraak raakt na een onhandige tweet. Vorig jaar kreeg hij een reprimande van zijn toenmalige coach Rafael Benitez nadat hij had getwitterd dat hij niet bij de wedstrijdselectie zat. „De baas heeft me erbuiten gelaten”, zei Babel tegen zijn ruim 166.000 volgers. „Zonder uitleg.”

Benitez reageerde later: „Iedereen heeft nu ‘een twitter’. Het is onmogelijk mensen te laten stoppen met praten. Het is anders dan vroeger.”