Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Assange vreest Guantánamo of dood

Als het Verenigd Koninkrijk WikiLeaks-oprichter Julian Assange uitlevert aan Zweden, loopt hij het risico in de Verenigde Staten de doodstraf te krijgen of te eindigen in de militaire gevangenis op Guantánamo Bay. Dat beargumenteren zijn advocaten in een document dat gisteren is gepubliceerd.

Volgens de advocaten is er „een reëel risico” dat de VS, als Assange eenmaal in Zweden is, om zijn uitlevering vragen of hem oppakken en naar Guantánamo sturen. Europese landen die het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben geratificeerd, mogen geen verdachten uitleveren als deze het risico lopen op de doodstraf.

Een voormalig juridisch adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de zorgen tegenover persbureau AP afgedaan als „belachelijk”. „Assange wordt niet naar Guantánamo gestuurd.” De VS onderzoeken hoe ze Assange zouden kunnen aanklagen voor het publiceren van tienduizenden geheime documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak, en Amerikaanse diplomatieke post.

Op 7 en 8 februari besluit een Britse rechter of Assange wordt uitgeleverd aan Zweden, dat hem wil ondervragen over beschuldigingen van seksueel misbruik.

Na afloop van een procedurele zitting in Londen zei Assange gisteren dat de klokkenluiderssite het tempo van publicatie van diplomatieke post binnenkort weer opvoert. De stroom nieuwe ambtsberichten op WikiLeaks ligt sinds een week stil.