Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Vluchtelingen

Asielgezin niet op straat gezet

De staat zal voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen op straat zetten of ouders van hun kinderen scheiden. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gisteren besloten in reactie op een uitspraak van het gerechtshof van Den Haag. De rechter oordeelde eerder dat een uitgeprocedeerde moeder uit Angola en haar drie kinderen niet op straat mogen worden gezet. Ook mag zij niet op straat worden gezet terwijl haar kinderen tijdelijk worden ondergebracht in een pleeggezin of zorginstelling; het scheiden van gezinsleden is in strijd met Europese regelgeving. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen. Leers overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak, stelt hij in een reactie, maar de uitspraak van het hof wordt wel gevolgd. Dat betekent dat het gezin niet op straat komt, maar wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen. De bewindsman vindt dat het gezin geen recht heeft op asiel in Nederland, en blijft daarom werken aan de uitzetting. (Novum)