Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Antilichamen werken tegen meer soorten griep

Deel van antilichamen na H1N1 werkt tegen andere H1N1-virussen

Patiënten die een infectie met Mexicaanse griep (H1N1) hebben doorgemaakt, hebben relatief veel ‘universele antilichamen’ in hun bloed, die tegen verschillende griepvirussen werken. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Journal of Experimental Medicine. Ze ontdekten dat na een Mexicaanse griep 10 procent van alle griepantilichamen niet alleen werkten tegen de Mexicaanse griep, maar in principe ook tegen andere H1N1-virussen, inclusief de beruchte Spaanse griep van 1918. Ook bleken ze actief tegen de vogelgriep (H5N1). De onderzoekers identificeerden vijf verschillende van die ‘universele’ antilichamen. Die ‘universele’ antilichamen werken goed, bleek bij muizen. Ze overleefden een dodelijke dosis Mexicaanse griepvirus als ze daarna ook een dosis van de menselijke antilichamen kregen. Een universeel griepvaccin lijkt daardoor mogelijk. (NRC)