Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Airbus: order van 16 miljard uit India

De Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo heeft bij vliegtuigbouwer Airbus een bestelling geplaatst van 180 A320 toestellen. Met een waarde van 16 miljard euro gaat het om een van de grootste orders in de commerciële luchtvaart.

Dat heeft Airbus gisteren bekend gemaakt. De A320 is een tweemotorig verkeersvliegtuig bedoeld voor relatief korte afstanden. Het vliegtuig biedt plaats aan 150 passagiers en is tot dusver het meest verkochte model van Airbus. In totaal zijn er 6.800 besteld, waarvan er inmiddels 4.500 zijn afgeleverd aan 310 verschillende luchtvaartmaatschappijen.

De Airbus A320 was het eerste, op grote schaal geproduceerde, verkeersvliegtuig waarin fly-by-wire technologie werd toegepast. Deze vliegtuigen hebben niet langer een mechanische verbinding tussen piloot en stuurvlak. In dit geval is een computer vereist om de beweging van de piloot te vertalen naar beweging van stuurvlakken. De eerste vlucht vond plaats in 1987.

IndiGo is de eerste koper van de A320neo, die Airbus vanaf 2016 op de markt wil brengen. Het toestel krijgt nieuwe motoren en andere technische voorzieningen die het brandstofverbruik met vijftien procent moeten verminderen ten opzichte van zijn voorganger. Het nieuwe vliegtuig moet ook minder CO2 uitstoten en minder lawaai produceren.

De luchtvaartmaatschappij uit India is een prijsvechter die in 2006 werd opgericht. Het bedrijf richt zich vooral op de binnenlandse markt en zijn vloot telt op dit moment zo’n veertig toestellen.

De order komt na een periode waarin Airbus veel negatieve publiciteit heeft gekregen. In november moest een Airbus A380 van de Australische maatschappij Qantas een noodlanding maken. Na vertrek uit Singapore ontplofte een van de vier motoren. Het toestel, met 459 inzittenden, keerde om en wist veilig te landen. De dubbeldeks A380, ’s werelds grootste passagierstoestel, vliegt sinds oktober 2007. Onderzoek door Qantas wees op een ontwerpfout in de motor van Rolls-Royce, waarna Airbus een schadevergoeding eiste bij Rolls-Royce.