Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Agent schiet op kopten

In Egypte zijn gisteren opnieuw honderden woedende kopten de straat opgegaan nadat een politieman in burger in een trein in het gebied van Minya een 71-jarige christelijke man had doodgeschoten. Vijf christenen werden gewond. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

De schietpartij kwam minder dan twee weken nadat een zelfmoordaanslag bij een kerk in Alexandrië tot drie dagen van koptische protesten in verscheidene Egyptische steden had geleid. Bij de aanslag vielen 23 doden. De kopten zeggen dat de autoriteiten hen onvoldoende beschermen.

Het was niet direct duidelijk of de politieman, een moslim, wist dat de mensen op wie hij schoot christenen waren. Maar vier van de vijf gewonden zijn vrouwen die in de conservatief-islamitische sfeer in Egypte opvallen doordat ze geen hoofddoek dragen.

De 23-jarige dader stapte in de stad Samalout in de provincie Minya in de trein naar de noordelijker gelegen hoofdstad Kairo. Hij was volgens het ministerie onderweg naar zijn werk. Hij vluchtte, maar werd later gearresteerd.

In de provincie Minya woont een aanzienlijke christelijke minderheid. Honderden kopten verzamelden zich later bij het christelijke ziekenhuis in Samalout waar de gewonden worden behandeld en gooiden stenen naar de politie.

Kairo heeft intussen zijn ambassadeur bij het Vaticaan teruggeroepen uit protest tegen de oproep van paus Benedictus XVI, maandag, aan Midden-Oosterse regeringen om „doeltreffende maatregelen te nemen om religieuze minderheden te beschermen”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een „onaanvaardbare inmenging in de interne aangelegenheden van Egypte”. (AP, AFP)