Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Advies: meer mensen in loondienst in postsector

Vreeman wil dat postbedrijven meer werknemers een arbeidscontract aanbieden.

Een tijdelijk fonds moet nieuwe postbedrijven in de gelegenheid stellen hun werknemers een vaste arbeidsovereenkomst aan te bieden. Dat is het advies van de commissie-Vreeman dat gisteren werd gepubliceerd. Oud-PvdA-partijvoorzitter Ruud Vreeman werd in november door het kabinet aangesteld om een oplossing te vinden voor de impasse waarin nieuwe postbedrijven en de vakbonden verkeren. Nu krijgen werknemers bij nieuwe postbedrijven zoals Sandd en Selekt Mail uitbetaald in stukloon. Dit betekent dat ze geen recht hebben op een verzekering en vakantietoeslag. Vreeman wil dat postbedrijven 80 procent van hun werknemers een arbeidsovereenkomst aanbieden. Een tijdelijk fonds moet onderdeel worden van dit akkoord. Dit moet faillissement voorkomen van nieuwe postbedrijven die de relatief dure arbeidscontracten niet kunnen betalen. Volgens Vreeman is de winstmarge van postbedrijven de afgelopen jaren gedaald, vanwege ‘prijsdumping’ en een ‘prijzenoorlog’. De nieuwe bedrijven moeten meer aan het fonds bijdragen dan TNT Post, waar nog relatief veel postbodes een arbeidsovereenkomst hebben. Het geld uit het fonds kan ook worden gebruikt om postbodes van TNT van wie de baan op de tocht staat, aan een nieuwe baan te helpen. Vreeman geeft de sociale partners tot uiterlijk 1 april om tot een akkoord te komen. Het kabinet, dat al per 1 januari een overeenkomst tussen beide partijen wenste, heeft aangegeven het advies over te nemen. Staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) zei de postmarkt de tijd te willen geven om zich te ontwikkelen tot een sector waar ‘gangbare en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden gelden’. „Anders blijven er straks nog maar een of twee bedrijven over”, aldus Bleker. (Novum)