Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

5 redenen om uit te gaan

1 THEATER

Noord van Monk (try-out)

Amsterdam: Rozentheater. Tijd: 20.30u, première op 14 jan. www.rozentheater.nl

Monk brengt de tweede voorstelling uit het project SoyBomb: een reeks voorstellingen over trash en tegencultuur. In Noord ontvlucht de schrijver Bas van Tiggelen Nederland, na een serie anonieme doodsbedreigingen. Hij vindt onderdak bij een oude jeugdvriendin en haar man in Finland. Uitgangspunt is de stelling van de Franse schrijver Louis-Ferdinand Céline, dat de Tweede Wereldoorlog nooit helemaal is afgelopen.

2 MUZIEK

Shoshin

Den Haag: 330live. Tijd: 21.30u. Entree: gratis. www.cafecremers.nl

Shoshin is een driemansformatie uit het Engelse Manchester. Hun muziek zou omschreven kunnen worden als funky gitaarpop, met invloeden van soul, blues en reggae. In het afgelopen jaar is de groep vooral bekend geworden door hun vele ‘guerilla gigs’: optredens op straat (o.a. tijdens Eurosonic-Noorderslag 2010).

3 OPNAMES POPSHOW

VPRO Nederpopshow

Amsterdam: MC Theater op het Westergasterrein. Tijd: 19.45-21.30u. Kaarten: 6 euro, VPRO-leden 2,50 euro. weblogs.vpro.nl

Frank Lammers presenteert de laatste aflevering van de VPRO Nederpopshow die op Nederland 3 wordt uitgezonden. De show draait rond een popquiz waarin twee teams van drie muzikanten het tegen elkaar opnemen. Daarnaast zijn er reportages en interviews en is er ruim baan voor livemuziek. Met in de quiz: Erik Mesie, Frans Bauer, Do, Ruben Hein, Bob Fosko en George Baker. Muziek van Dazzled Kid, The Phantom Four plus the Arguido, en de winnaar van het 3VOOR12-Sziget podium.

4 BENEFIETCONCERT

Benefiet Studentengroep voor Amnesty

Utrecht: ACU. Tijd: 21.30u. Entree: 5 euro. www.studentengroep-utrecht.amnesty.nl

De studentengroep organiseert een benefietconcert. Met de opbrengst organiseren ze activiteiten om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen. Met reggae/ska-band Santanero, singer-songwriter Casper Adrien en britpopband The Pleasure Principle.

5 TENTOONSTELLING

Dolf Henkes Prijs 2010

Rotterdam: TENT. T/m 13 febr. www.tentrotterdam.nl

In TENT is werk te zien van vier kunstenaars die zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2010. De Dolf Henkes Prijs is een van de grootste Nederlandse prijzen op het gebied van de beeldende kunst en wordt sinds 2004 tweejaarlijks uitgereikt aan een vooraanstaande Rotterdamse kunstenaar. De vier genomineerden zijn Aji V.N., Lara Almarcegui, Otto Egberts en Jasper Niens.