Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Media

3 redenen om tv te kijken

1 arie boomsma

Uit de kast

Ned.3, 21.15-21.50u.

Nederlandse jongeren vertellen aan hun ouders en vrienden dat ze homoseksueel zijn. Voor de camera. Televisierecensent Hans Beerekamp schreef daarover vorige week: „De eerste aflevering van Uit de kast was letterlijk om van te janken: deels van ontroering, maar ook omdat ik niet wist dat het nog zo erg was gesteld in Nederland.”

2 Romantiek

The Matchmaker

RTL 5, 22.35-00.25u.

The Matchmaker is een romantische komedie vol clichés waarin de assistente van een Amerikaanse senator naar Ierland wordt gestuurd voor meer informatie over zijn afkomst. Ze komt terecht in een dorpje waar net het jaarlijkse koppelfestival aan de gang is. (Mark Joffe, 1997).

3 Geanimeerde docu

Waltz with Bashir

Canvas, 22.40-00.10u.

Zesentwintig hijgende honden banen zich een weg door Tel Aviv. Ze stoppen als altijd bij dat ene gebouw om te grommen naar een man die doodsbang op ze neerkijkt. Met dit krachtige beeld begint de ‘geanimeerde documentaire’ Waltz with Bashir. Documentairemaker Ari Folman toont oorlogswaanzin op een manier die je niet gewend bent. De film behandelt de Israëlische invasie in Libanon van 1982, een militair succes dat uitliep op een moreel fiasco. NRC-recensent Coen van Zwol: „Stilistisch opmerkelijk, van huiveringwekkende schoonheid en zeer trefzeker in zijn symboliek.”

Bekijk het volledige programmaoverzicht op pagina 24