Dit is een artikel uit het NRC-archief

Media

Zeilers zagen eiland ontstaan

Een van de foto's van de zeilers, op het moment dat het eiland weer boven water is gekomen.

Het is al een wat ouder, maar fascinerend verhaal dat opnieuw de ronde doet op internet. Een groepje zeilers zag een eiland uit zee komen en legden het vast.

De inzittenden van een jacht dat in 2006 van Vava’u (Tonga) naar Fiji voer, zagen als enigen ter wereld een klein eilandje tevoorschijn komen en namen er foto’s van.

Het begon met een bruine pap op het water dat eruitzag als een strand, midden op de oceaan. Het bleek drijvend zand te zijn, afkomstig uit een vulkaan. Toen ze later terugkwamen op dezelfde plek zagen ze in de verte de rookpluimen van een ontploffende, onderzeese vulkaan. Uit de vulkaan ontstond een klein eiland.

Gek is het ook niet, want het eiland, Home Reef, wordt elke zoveel tijd door de vulkaan naar boven gespuwd, om vervolgens weer door de erosie van de golven te verdwijnen. Het zou dus niet gek zijn als het eiland inmiddels weer is verdwenen. Toch heeft Google er een kiekje van kunnen maken. De enige teleurstelling - geen Streetview.

Bekijk de foto’s hier bij Snopes, een site die het waarheidsgehalte van sterke verhalen checkt. Lees het verslag van de schippers op hun blog. Ook Nasa heeft foto’s van het eiland, gemaakt vanuit de ruimte.