Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

WikiLeaks: vervolg doodsbedreigers of reken op meer schietpartijen

Screenshot PeopleOKwithmurderingAssange.com

Net als congreslid Giffords wordt ook WikiLeaks bedreigd door publieke personen. Zij die vragen om executie van klokkenluider Julian Assange, zoals Sarah Palin, Mike Huckabee en diverse columnisten, delen de schuld met de gene die uiteindelijk de trekker over haalt.

Die waarschuwing uit klokkenluiderssite WikiLeaks in een persbericht. Julian Assange, die geciteerd wordt in het artikel, benadrukt dat zijn organisatie bestaat uit vele jonge medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten. “We merken dat labiele personen naar onze locaties afreizen. Daarom moeten we extreme veiligheidsmaatregelen nemen.”

Assange wil dat de Amerikaanse overheid hard optreedt tegen mensen die doodsbedreigingen uiten in het publieke domein. “Een beschaafde natie kan geen prominente leden dulden die telkens oproepen tot moord op individuen en groepen.”

Als voorbeeld verwijst WikiLeaks naar de website ‘People OK with murdering Assange’. Daar kunnen mensen aangeven of zij het eens zijn met bepaalde doodsbedreigingen van prominente figuren. “Julian Assange should be targeted like the Taliban”, luidt één van de stellingen - afkomstig van Sarah Palin, het Tea Party-boegbeeld dat wegens haar beruchte ‘schietkaart’ (waarop Giffords staat afgebeeld) momenteel de schuld krijgt van het bloedbad op 8 januari in Tucson, Arizona.