Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Wesley Sneijder blijkt beste voetballer volgens de media

Wesley Sneijder of Italy's Inter Milan watches from the bench as his team plays against DR Congo's TP Mazembe during their Club World Cup final soccer match at Zayed Sports City in Abu Dhabi December 18, 2010. REUTERS/Fadi Al-Assaad (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER HEADSHOT)
Wesley Sneijder of Italy's Inter Milan watches from the bench as his team plays against DR Congo's TP Mazembe during their Club World Cup final soccer match at Zayed Sports City in Abu Dhabi December 18, 2010. REUTERS/Fadi Al-Assaad (UNITED ARAB EMIRATES - Tags: SPORT SOCCER HEADSHOT) Wesley Sneijder. (Foto Reuters / Fadi Al-Assaad)

Wesley Sneijder is door vertegenwoordigers van de media wereldwijd als beste gewaardeerd in het klassement van de FIFA Ballon d’Or. Deze prijs ging gisteren naar de Argentijn Lionel Messi en wordt uitgereikt op basis van het oordeel van bondscoaches, spelers en journalisten. De laatste groep blijkt nu Wesley Sneijder als beste te hebben gewaardeerd.

Dit betekent dat volgens de oude regels van de Ballon d’Or hij de prestigieuze voetbalprijs zou hebben gekregen. De Ballon d’Or (Gouden Bal) is in 1956 in het leven geroepen door het Franse tijdschrift France Football en was bedoeld als prijs op basis van het oordeel van journalisten. Dit jaar is de Ballon d’Or samengevoegd met de FIFA-prijs Speler van het Jaar, die op basis van het oordeel van bondscoaches en spelers werd uitgereikt.

Sneijder kwam niet verder dan een vierde plek in het klassement van de FIFA Ballon d’Or. In december bleek al dat hij niet bij de laatste drie zat, wat hemzelf hogelijk verbaasde. Hij won vorig seizoen met Inter de Champions League en was als topscorer op het WK in Zuid-Afrika belangrijk bij het behalen van de tweede plaats door het Nederlands elftal.

Ongeldige stemmen Van Marwijk en Van Bommel
Tevens blijkt uit het stemoverzicht dat Oranje-aanvoerder Mark van Bommel twee ongeldige stemmen heeft uitgebracht, want alleen zijn persoonlijke nummer drie heeft punten toegekend gekregen. Dat was zijn ploeggenoot bij Bayern München Bastian Schweinsteiger.

Ook bij Bert van Marwijk ging het stemmen niet zoals het zou moeten. Van de Nederlandse bondscoach is zijn belangrijkste stem, die op zijn persoonlijke favoriet, niet op de juiste manier uitgebracht. Lionel Messi en Xavi waren zijn nummer twee en drie.

Op een totaal van zes ongeldige stemmen zijn er dus drie afkomstig van een Nederlander. Daarvan hadden er twee naar Sneijder kunnen gaan. Maar het ongeldig stemmen door zijn landgenoten is er niet de oorzaak van dat Sneijder buiten de top drie viel. Als de tien punten die hij hierdoor maximaal heeft misgelopen wel waren toegekend was dat niet genoeg om de nummer drie, de Spanjaard Xavi, voorbij te streven.

Van de landen die bij de FIFA aangesloten zijn mag iedere bondscoach en iedere aanvoerder (en per land dus één journalist) drie spelers noemen in de volgorde waarin hij ze wil waarderen. Deze top drie per stemmer wordt met respectievelijk vijf, drie en één punt gewaardeerd. Het stemmen gebeurt overigens op basis van een longlist die door de FIFA wordt samengesteld. Het is dus niet zo dat ieder land zomaar op zijn eigen speler kan stemmen.