VS: er is meer tijd om Iran te overtuigen

De grote mogendheden hebben meer tijd om Iran te overreden zijn streven naar nucleaire wapens op te geven omdat internationale sancties werken en de Iraanse nucleaire activiteit hebben vertraagd.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren gezegd tijdens een officieel bezoek in Abu Dhabi.

Enkele dagen geleden zei de vertrekkende chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, Meir Dagan, dat Iran wegens ongenoemde problemen niet voor 2015 een bom zou hebben. De Iraanse autoriteiten ontkennen overigens met klem kernwapens te ontwikkelen. Zij zeggen dat het Iraanse nucleaire programma alleen is bedoeld om stroom op te wekken.

„Iran is op technologische problemen gestuit die het hebben gedwongen zijn tijdschema te vertragen”, zei Clinton in het Golfgebied. „De meest recente analyse is dat de sancties werken.”

Om Teheran te dwingen met name het verrijken van uranium te bevriezen heeft de VN-Veiligheidsraad achtereenvolgende sancties afgekondigd. De Verenigde Staten en de Europese Unie passen unilateraal veel zwaardere economische strafmaatregelen toe, onder andere tegen Iraanse bedrijven die bij het nucleaire programma zijn betrokken en tegen de import van materialen die ervoor nodig zijn.

Israëlische leiders waarschuwen de internationale gemeenschap al sinds 1992 voor het „acute” gevaar van het Iraanse nucleaire programma. Uit de WikiLeaks-onthullingen blijkt dat op het State Department twijfel bestond over de accuraatheid van de Israëlische voorspellingen. Naar aanleiding van de claim van een generaal van de Israëlische militaire inlichtingendienst in november 2009 dat Iran binnen een jaar over een atoomwapen kon beschikken, vroeg een Amerikaanse functionaris zich af of hij dat meende of op die manier Washington onder druk probeerde te zetten.

Analisten denken dat de 2015-voorspelling de druk tot nog zwaardere sancties of zelfs een militaire aanval vermindert. De Israëlische minister Moshe Yaalon heeft volgens Israëlische kranten gezegd dat „Israël zich niet moet haasten om [Iran] aan te vallen”.

Er bestaat twijfel of het alleen de sancties zijn die het Iraanse programma vertragen. Analisten noemen ook het computervirus stuxnet, de moorden op Iraanse kerngeleerden en incompetentie.

Iran en zes grote mogendheden praten later deze maand verder over de nucleaire controverse.