Verhuizing das kost drie ton

De verhuizing van vier dassen heeft de gemeente Ede driehonderdduizend euro gekost. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente gisteren. De dassen moesten wijken voor de bouw van Kernhem, een nieuwe wijk in Ede. In Nederland is de das een beschermde diersoort. De gemeente heeft onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit ingehuurd om de verplaatsing naar een dassenburcht in de Achterhoek te regelen. De kosten liepen op omdat de dieren gevangen, van een chip voorzien, onderzocht en verhuisd moesten worden naar de Achterhoek, volgens deskundigen een ‘ideale’ habitat. De verhuizing van twee dassen is vorige week succesvol verlopen. Ze verkeren in goede gezondheid en zijn van een zender voorzien. Hoe het met de twee andere dieren is, is onduidelijk. (Novum)