Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Tien doden bij geweld Soedan, referendum lijkt geldig

Kiezers in de rij bij een stembureau in Zuid-Kordofan, de staat waar het geweld plaatsvond. Foto Reuters.

Het tot nu toe redelijk vreedzaam verlopen onafhankelijkheidsreferendum in Soedan is opgeschrikt door een aanslag. Volgens het Zuid-Soedanese ministerie van Binnenlandse Zaken vielen gisteren tien doden en achttien gewonden bij een aanval van een Arabische stam op Zuid-Soedanese kiezers. Dat maakte het ministerie vanochtend bekend.

De aanval vond plaats in de staat Zuid-Kordofan in het midden van het land. Arabische militieleden van de Messiria-stam vielen volgens officials een bus aan die kiezers van het noorden naar het zuiden van het land vervoerde. Een woordvoerder van de Messiria’s ontkent dat de aanslag plaatsvond.

Gisteren werd bekend dat op de eerste dag van het referendum, zondag, in totaal dertig mensen door verschillende geweldsincidenten om het leven kwamen.

In Soedan stemmen Zuid-Soedanese kiezers sinds zondag over de vraag of Zuid-Soedan een onafhankelijk land moet worden (fotoserie). De algemene verwachting is dat een grote meerderheid voor onafhankelijkheid stemt. Het referendum duurt nog tot en met zaterdag. De organisatoren maakten vanochtend bekend dat het referendum naar alle waarschijnlijkheid geldig is. Dat betekent dat het minimale opkomstpercentage van zestig procent gehaald gaat worden.