Swingende discosoul

Kings Go Forth. 10/1 Rotown, Rotterdam. Herhaling 11/1 Doornroosje, Nijmegen, 12/1 Paradiso, Amsterdam****

Nu Solomon Burke er niet meer is, zijn liefhebbers van authentieke soul aangewezen op de navolgers of de mindere goden. Sporadisch staat er een Lee Fields op of een Sharon Jones, die hun pure soul boven het maaiveld laten uitsteken. Nog zo’n buitenkansje is het soulorkest Kings Go Forth uit Milwaukee, dat vorig jaar een energiek en oorspronkelijk album uitbracht op het label van David Byrne. The Outsiders Are Back heet het, maar buitenstaanders zijn ze alleen omdat ze uit jonge, oude, zwarte en blanke muzikanten bestaan.

Met negen man namen ze gisteren op een vreugdevolle manier bezit van het Rotterdamse Rotown. Hun groove is niet het luie ritme van de Memphis-soul, maar een opgewonden variant die neigt naar disco. Schelle blazers en meerstemmige falsetzang maken de dienst uit, alsof Curtis Mayfield en Sylvester vanuit het graf laten horen hoe opzwepende samenzang moet klinken.

De uit de vergetelheid geredde soulveteraan Black Wolf is een enigmatische frontman, die met weidse armgebaren de hele band liet aanzwellen of stilleggen. Songs als I don’t love you no more en High on your love deden niet onder voor de grote klassiekers uit de seventies-soul. Je kon zien dat het goed was omdat de meisjes het bij de eerste tonen meteen op een swingen zetten. De jongens volgen in zo’n geval vanzelf, want Kings Go Forth hielden niet op voordat de hele zaal een dampende, deinende massa was.

    • Jan Vollaard