Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Spookachtig en complex

cd beats

Shackleton

Fabric 55****

De Chileense minimal-dj Ricardo Villalobos deed het, net als de Amerikaanse technoproducer Omar-S. En nu heeft ook Shackleton een mix voor de Britse club Fabric afgeleverd, die helemaal is opgebouwd uit eigen werk. Het album is enigszins ondergesneeuwd door alle jaarlijstjes van 2010 en dat is zonde. Want Fabric 55 was op de valreep een van de beste platen van vorig jaar.

Shackleton is altijd een buitenbeentje geweest in de dubstepscene. De Brit kreeg enige bekendheid als baas van het label Skull Disco dat meer abstracte en avant-gardistische elektronische muziek combineerde met dubstep. Daar kwamen ook zijn eigen producties op uit, zoals ‘Death Is Not Final’ en ‘Blood On My Hands’. Pas toen die laatste track werd geremixed door Ricardo Villalobos tot een achttien minuten durende dansvloerkraker, kreeg Shackleton de aandacht en lof die hij verdiende.

Het album Fabric 55 bestaat uit 22 beklemmende en spookachtige tracks, die complexe tribale ritmes combineren met duistere electronica en samples van Afrikaanse en Arabische zang. Shackleton gebruikt geen loops, maar neemt elke beat, trommel, sisklank en stemsample apart op om ze vervolgens met chirurgische precisie aan elkaar te lijmen. Het resultaat klinkt als een Haïtiaanse priester die je tijdens een broeierige voodooceremonie in trance weet te brengen.

Toon Beemsterboer