Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Speculeerwijzer schietpartij Arizona

Foto op het Flickr-account van Gabrielle Giffords. De Democrate is voorstander van wapenbezit.

Wie heeft de kogels in het magazijn van Jered Loughner gestopt? Fox News, Sarah Palin, American Renaissance, Karl Marx, Adolf Hitler of was het congreslid Gabrielle Giffords zelf omdat ze haar schutter irriteerde?

Volgens nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg hebben journalisten de neiging om hier een invuloefening van te maken. Maar zo gemakkelijk is het ‘bepalen van de windrichting’ niet. Daarom zet nrc.nl de op internet genoemde verdachten op rij, zodat u kunt oordelen.

American Renaissance

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid legt volgens Fox News een link tussen de schutter en de rechts-extremistische, antisemitische organisatie American Renaissance. Ter informatie: Giffords heeft een joodse vader. Jared Tayler, het hoofd van de organisatie, ontkrachtte het bericht vrijwel direct. “Complete nonsens.” Loughner zou bovendien niet in het abonneebestand voorkomen dat tot twintig jaar terug gaat. Later ontkende ook het ministerie dit verband.

Politiek Daklozen

Loughner heeft in 2010 niet gestemd, maar stond sinds 2006 wel geregistreerd als onafhankelijk kiezer. Dat blijkt volgens de Washington Post uit de administratie van zijn kiesdistrict Pima County.

Karl Marx en Adolf Hitler

Het Communistisch Manifest van Karl Marx staat op Laughners MySpace-profiel aangemerkt als favoriet boek. Evenals Mein Kampf van Adolf Hitler. Dat kwam de Tea Party goed uit, getuige een e-mail van een afdeling in Californië. Als Loughner al politiek gemotiveerd was, dan is hij volgens de conservatieven toch zeker een “ultra linkse anarchist”.

De Gevaarlijke Metafoor

Het zou fijn zijn als de politieke retoriek voortaan meer aansluit bij de realiteit, zei tv-presentator Jon Stewart vannacht in zijn Daily Show. Het ging hem overigens te ver om het verhitte debat de schuld te geven. Anderen, zoals minister Hillary Clinton, maken die toespeling wel. Loughner zou gek gemaakt zijn door de ‘stemmen op de tv’. De plaatselijke sheriff Clarence Dupnik was er als eerste bij om het politieke debat te veroordelen als kweekvijver voor aanslagplegers als Loughner.

Grammaticagekken

De complottheorie van David Wynn Miller, zelfverklaard ‘koning’ van Hawaï, vertoont grote gelijkenissen met de gedachten die Loughner op zijn laatste Youtube-video formuleerde. Net als Miller gelooft hij dat de overheid via grammatica het denken van mensen beïnvloedt. Beiden zijn ook geobsedeerd door 2012, het jaar dat sommigen zien als het einde der tijden.

Goudzoekers

Loughner verwerpt de dollar als munteenheid omdat er geen goud tegenover zou staan. Daarmee appelleert hij aan het gedachtegoed van het Gold Information Center. Deze organisatie haastte zich te zeggen dat ze niets te maken wil hebben met Loughners “onbegrijpelijke acties”.

Gabrielle Giffords

In 2007 heeft Loughner congreslid Giffords ontmoet op een ‘Congres om de Hoek’. Volgens klasgenoot Caitie Parker zou Giffords niet naar tevredenheid van Loughner gereageerd hebben op de vraag ‘Wat stelt de regering voor als woorden geen betekenis hebben?’. Hij zou het congreslid ‘stom’ en ‘niet intelligent’ vinden. De politie trof bij Loughner een bericht aan dat hij zijn aanslag op Giffords welbewust gepland heeft.