Schikking in fraude vastgoed

Projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk moet 1,5 miljoen betalen.

Opnieuw heeft het Openbaar Ministerie een schikking getroffen met een aantal verdachte partijen in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed. In ruil voor het intrekken van strafvervolging betaalt Harm Trimp, een van de directeuren van de Amsterdamse projectontwikkelaar Trimp & Van Tartwijk, een boete van 350.000 euro. Ook zal hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. Diens privévennootschap betaalt een half miljoen euro en het bedrijf Trimp & Van Tartwijk zelf 1,5 miljoen euro. Ook de persoonlijke holding van medebestuurder Hans van Tartwijk betaalt een half miljoen euro. Dat hebben partijen gisteren bekendgemaakt.

Van Tartwijk en voormalig directeur Dennis L. worden door justitie nog wel als verdachten beschouwt in de affaire die eind 2007 aan het licht kwam. Het OM liet toen een groot aantal personen arresteren op verdenking van het onder meer illegaal doorverkopen van vastgoed uit de portefeuille van Philips Pensioenfonds. Ex-medewerkers en bevriende vastgoedhandelaren zouden eerst de waarde met opeenvolgende transacties kunstmatig hebben verhoogd, om vervolgens de winst onderling te verdelen. Behalve het pensioenfonds zou ook projectontwikkelaar Bouwfonds, het huidige Rabo Vastgoed, zijn gedupeerd.

In de nu bereikte schikkingsovereenkomst betalen betrokken partijen een niet nader genoemde schadevergoeding aan zowel Philips Pensioenfonds als Rabo Vastgoed.

Trimp & Van Tartwijk was met name actief als bemiddelaar bij projecten aan de Amsterdamse Zuidas. Ook deed het bedrijf veel zaken met theaterproducent Joop van den Ende. Kort nadat Trimp & Van Tartwijk in de fraudezaak werden genoemd, trok Van den Ende zich terug uit een gezamenlijke project voor onder meer de bouw van een nieuw theater aan de Zuidas. Vorig jaar sloot justitie met een aantal andere verdachten eveneens een schikking, zoals de Haagse vastgoedhandelaar Harry Hilders.

Volgende maand staat de inhoudelijke behandeling van de omvangrijke strafzaak op de rol. Ondanks zijn deel in de schikking van gisteren zal Hans van Tartwijk zich er moeten verantwoorden, net als zijn voormalige mededirecteur Dennis L. Advocaat Carel Raaymakers zegt dat het bereikte akkoord voor zijn cliënten (zowel de firma Trimp & Van Tartwijk als de betrokken personen) „geen enkele erkenning van schuld aan enig strafbaar feit” inhoudt.