Rookcafés op zwarte lijst

Een lijst met cafés waar gasten roken, zou het werk van de VWA gemakkelijker maken.

Belangenvereniging Clean Air Nederland gaat een lijst publiceren van horecagelegenheden waar gerookt wordt. Die zwarte lijst komt binnen enkele weken op de site van Clean Air Nederland, werd gisteren bekend. Consumenten kunnen op de site melding maken van cafés of restaurants waar gasten roken. Het kabinet-Rutte schafte in november vorig jaar het rookverbod af in cafés die kleiner zijn dan 70 vierkante meter en waarin geen personeel werkt, buiten de eigenaar zelf. Onlangs maakte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bekend dat in ruim de helft van de kroegen en discotheken weer wordt gerookt. Ook zei de VWA dat veel cafés, ook die met meer dan één personeelslid, het rookverbod steeds openlijker negeren. Als de VWA constateert dat in cafés wordt gerookt, geeft ze meestal eerst een waarschuwing. Na een tweede overtreding kan ze het café een boete opleggen van 300 euro, die bij herhaling verdubbelt, tot uiteindelijk 2.400 euro. (NRC)