Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Robert M. bekent 83 gevallen van misbruik

Misbruikverdachte Robert M. heeft meer kinderen bekend te hebben misbruikt. Het aantal slachtoffers van de 27-jarige staat nu op 83. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De ouders van de door M. genoemde kinderen zijn op de hoogte gebracht. Zij hebben een familierechercheur toegewezen gekregen die hen zal bijstaan.

De misbruikzaak kwam in december aan het licht. De in Letland geboren M. werkte bij drie kinderdagverblijven in Amsterdam, waar hij als medewerker kinderen die aan hem waren toevertrouwd misbruikte. Eerder werd het aantal slachtoffers al naar boven bijgesteld tot 64 en besloot de rechtbank in Amsterdam zijn voorarrest te verlengen.

Een onderzoeksteam is bezig met het analyseren van de data die zijn aangetroffen op de computers van M. Er wordt gezocht naar beelden van kinderen over wie M. verklaringen heeft afgelegd. Vorige week vond Justitie de eerste beelden van misbruikte kinderen, genoemd door M. De ouders van deze kinderen zijn op de hoogte gebracht.

NRC-redacteur Merel Thie, die de zaak op de voet volgt, weet niet of het cijfer van 83 slachtoffers nog kan oplopen.

“Dat is op dit moment eigenlijk niet te zeggen. Het OM laat niet los hoeveel van de bij M. gevonden data nu zijn onderzocht, maar duidelijk is dat het een enorme klus is. De foto’s worden eerst met automatische gezichtsherkenning onderzocht, en als dat niets oplevert wordt met behulp van foto’s die ze van ouders hebben gekregen ook handmatig gezocht. Dat is een enorm arbeidsintensieve klus. Als M. niet alles heeft bekend, kan het dus zijn dat er nog meer gevallen boven water komen.”

Thie sprak met betrokken ouders, waarvan een enkeling besloot niet mee te werken aan het onderzoek.

“Een vader wiens kind is genoemd door Robert M. zegt dat hij en zijn gezin na de eerste schrik hebben besloten niet mee te werken aan het onderzoek. Ze willen het misbruik achter zich laten. ‘We keken naar ons kind en zagen een gelukkige kleuter,’ zei hij. Hij heeft zijn jongste kind ook niet van het kinderdagverblijf afgehaald, zoals andere ouders wel deden. Hij denkt dat het misbruik overal had kunnen plaatsvinden.”