Republikein VS veroordeeld

Tom DeLay, de voormalige leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is gisteren veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor witwassen en samenzwering. In 2002 heeft hij een donatie van 190.000 dollar (142.000 euro) van bedrijven aangenomen en doorgesluisd naar een afdeling van het Republican National Committee (RNC) in Washington. Het RNC gaf dat bedrag vervolgens aan de campagnekas van zeven Republikeinse kandidaten in Texas. In deze staat is het verboden om donaties van bedrijven te gebruiken om campagnes te financieren. Volgens aanklagers hielp het geld de Republikeinen aan een meerderheid in de volksvertegenwoordiging van Texas. DeLay was eind vorig jaar al schuldig bevonden maar het vonnis liet tot gisteren op zich wachten. (Reuters)