R'dam: beter sport dan straf

Sportstimulering levert de gemeente Rotterdam meer op dan repressief veiligheidsbeleid en dus moet het stadsbestuur de koers durven te verleggen. Dat stelt het belangrijkste economische adviesorgaan van de stad, de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), die heeft becijferd dat de maatschappelijke meerwaarde van sport in de tweede stad van Nederland uitkomt op 1 miljard euro per jaar.

Dat staat in onderzoeksrapport The Economics of Sports, dat vanmiddag in Ahoy wordt aangeboden aan wethouder Antoinette Laan (sport en cultuur, VVD). De maatschappelijke meerwaarde komt onder meer tot uitdrukking in een langere levensduur, vermindering van ziekteverzuim, betere schoolprestaties en waardestijging van vastgoed. Meer sportende jongeren leidt in Rotterdam volgens het EDBR bovendien tot een forse afname van de criminaliteit, en daarmee tot een kostenbesparing van circa 20 miljoen euro per jaar.

Het Rotterdamse stadsbestuur steekt deze collegeperiode (2010-2014) bijna 185 miljoen euro in sport. De stad wil de bewegingsarmoede tegengaan en de sportparticipatie verhogen. In 2016 moeten zeven van de tien Rotterdammers voldoen aan de norm van gezond bewegen: een half uur per dag wandelen of fietsen.

Volgens het EDBR moet Rotterdam verder een eventuele kandidaatstelling voor de Olympische Spelen van 2028 aangrijpen om een einde te maken aan „de bestuurlijke drukte” in de stad en de regio. „Alleen met voldoende daadkracht en uitvoeringsmacht in de Randstad is aan de olympische eisen te voldoen”, constateren de onderzoekers.