PvdA wijst hele NAVO-strategie Afghanistan af

De PvdA gelooft niet langer in de NAVO-strategie voor Afghanistan. Dat zegt fractievoorzitter Cohen in een gesprek met deze krant. „Wij hebben niet het vertrouwen dat deze strategie werkt. De situatie ter plekke laat dat ook zien.”

De PvdA, de grootste oppositiepartij, is tegen de politietrainingsmissie die het kabinet later dit jaar naar de noordelijke provincie Kunduz in Afghanistan wil sturen. Volgens de partij gaat het hierbij niet om het aanleren van gewone politievaardigheden, maar om paramilitaire taken. Cohen heeft niets tegen gewone politietraining in het land „maar de voorgestelde opleiding gaat veel verder”.

Het is echter niet alleen de missie waarmee de PvdA problemen heeft. De partij gelooft ook niet langer in de grotere strategie waar die missie onderdeel van zou zijn: het verzwakken van de Talibaan, zodat de internationale troepenmacht zich versneld kan terugtrekken. Om dat te bereiken stuurde de Amerikaanse president Obama 30.000 extra militairen naar Afghanistan.

De PvdA ligt door het afwijzen van de Nederlandse missie zwaar onder vuur van andere partijen. Zo noemde GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap de houding van de PvdA „onbegrijpelijk”. Volgens regeringspartij VVD is de houding van de PvdA onverantwoordelijk.

Volgens Cohen is het standpunt van de PvdA van begin af aan duidelijk geweest. De militaire component is voor de partij onbespreekbaar. „Als er werkelijk politietrainers zouden worden gestuurd, samen met het versterken van de rechtsstaat, als het gekoppeld zou zijn aan ontwikkelingssamenwerking, dan zouden wij echt niet zomaar zeggen: het is wel mooi geweest.”

De PvdA-leider betwijfelt of het kabinet wel een meerderheid voor de missie zal krijgen. Hoewel GroenLinks niet onwelwillend zou zijn, zegt Cohen dat hij nog maar moet afwachten of die partij daadwerkelijk instemt. De achterban is kritisch. Cohen: „Het is niet voor niks dat GroenLinks daar nog geen besluit over heeft genomen.” De Tweede Kamer heeft vanmiddag besloten over de nieuwe missie eind deze maand een hoorzitting met deskundigen uit binnen- en buitenland te houden.

Commentaar: Twee

Cohen wil geen paramilitairen opleiden: pagina 4

    • Derk Stokmans
    • Mark Kranenburg