Portugal probeert rest van Europa te kalmeren

De Portugese premier José Sócrates heeft vanochtend opnieuw de speculaties weersproken dat zijn land snel een beroep moet doen op noodleningen van het Internationaal Monetair Fonds en de EU. Eerder maakte Ierland gebruik van het Europese noodfonds.

„We hebben geen hulp nodig”, zei Sócrates tijdens een persconferentie in Lissabon. Hij meldde dat zijn socialistische minderheidsregering 2010 heeft afgesloten met een kleiner begrotingstekort dan verwacht. „Dit is een uitstekend resultaat voor Portugal.”

Portugal probeert de markten te kalmeren nu het morgen een belangrijke obligatieveiling houdt. Met de uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf en tien jaar wil het morgen tot 1,25 miljard euro ophalen. De koers van Portugees schuldpapier staat sinds vorige week onder druk. Als gevolg daarvan is de Portugese tienjaarsrente opgelopen tot boven de 7 procent. Gisteren slaagde de Europese Centrale Bank (ECB) er al in enige onrust weg te nemen door te interveniëren op de obligatiemarkt.

Na de opmerkingen van Sócrates daalde de rente van tienjarige staatsobligaties rond het middaguur scherp, tot circa 6,9 procent. Analisten en de regering in Lissabon verklaarden eerder dat een renteniveau van 7 procent „onhoudbaar” zou zijn voor de overheidsfinanciën van het land.

Het verzet van de Portugese regering om noodleningen te accepteren, leidt binnen de eurozone tot groeiende zorgen over besmetting naar andere zwakke landen zoals België, Italië en vooral het grote buurland Spanje.

De oplopende paniek komt voor de regering echter op een politiek zeer ongelegen moment, omdat het land op 23 januari presidentsverkiezingen houdt. Daarbij zal de zittende centrum-rechtse president Cavaco goed als zeker herkozen worden. Ook Cavaco sluit een beroep op noodhulp nu uit.

Portugal derde slachtoffer van de crisis? Pagina 13