Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Portugal heeft geen hulp nodig, zegt Portugal

De Portugese premier José Sócrates heeft vanochtend opnieuw de speculaties weersproken dat zijn land snel een beroep moet doen op noodleningen. Eerder maakte Ierland gebruik van het Europese noodfonds.

De premier zei dat zijn socialistische minderheidsregering 2010 heeft afgesloten met een kleiner begrotingstekort dan verwacht.

Volgens onze correspondent in Madrid Merijn de Waal probeert Portugal de markten te kalmeren omdat het morgen een belangrijke obligatieveiling houdt.

“Met de uitgifte van obligaties met een looptijd van vijf en tien jaar wil het morgen tot 1,25 miljard euro ophalen. De koers van Portugees schuldpapier staat sinds vorige week onder druk. Als gevolg daarvan is de Portugese tienjaarsrente opgelopen tot boven de 7 procent. Gisteren slaagde de Europese Centrale Bank (ECB) er al in enige onrust weg te nemen door te interveniëren op de obligatiemarkt.” - Merijn de Waal, NRC

Na de opmerkingen van Sócrates daalde de rente van tienjarige Portugese staatsobligaties rond het middaguur scherp, tot circa 6,9 procent. Het was niet duidelijk of de rentedaling het gevolg is van de interventie van de ECB of van de uitspraken van Sócrates. Analisten en de regering in Lissabon verklaarden eerder dat een renteniveau van 7 procent “onhoudbaar” zou zijn voor de overheidsfinanciën van het land.

Beleggers maken eigen voorspellingen waar
Economieredacteur Maarten Schinkel legt vandaag in NRC uit hoe Portugal in de problemen is geraakt.

“Portugal kampt met een algemener wantrouwen op de financiële markten dat het land niet in staat zou zijn  om aan zijn verplichtingen te voldoen. Door Portugese staatsschuld te verkopen, en zo de Portugese rente op de staatsschuld op te jagen, maken beleggers hun eigen voorspelling waar. Deze dynamiek houdt een groot gevaar in voor volgende eurolanden. Spanje staat als volgende op de lijst, en ook in België en Italië lopen de rentes nu op.” - Maarten Schinkel, NRC

Het verzet van de Portugese regering om noodleningen te accepteren, leidt binnen de eurozone tot groeiende zorgen over besmetting naar andere zwakke landen. Frankrijk en Duitsland zouden afgelopen weekeinde daarom besloten hebben Lissabon te dwingen hulp in te roepen.

Politiek zeer ongelegen moment
De oplopende paniek komt voor de regering van Portugal op een politiek zeer ongelegen moment, legt correspondent Merijn de Waal uit.

“Portugal houdt op 23 januari presidentsverkiezingen. Daarbij zal de zittende centrum-rechtse president Cavaco goed als zeker herkozen worden. Ook Cavaco sluit een beroep op noodhulp nu uit. Maar zijn partijgenoten in het parlement hebben de regering al opgeroepen af te treden mocht ze toch buitenlandse hulp moeten aanvragen.”