Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Overstroming maakt Brisbane tot ‘een spookstad’

Mensen kijken vanaf de Kangaroo Point Cliffs naar de Brisbane rivier (FOTO: AFP PHOTO / EDDIE SAFARIK)

Brisbane dreigt het centrum te worden van de watersnood die Australië nu in drie regio’s treft, schrijft redacteur Emilie van Outeren vandaag in NRC Handelsblad. Zij verblijft op dit moment in het centrum van de op twee na grootste stad van het land.

Aan de telefoon laat zij weten dat de stad vooralsnog grotendeels gespaard blijft:

“Hier is het voorlopig nog met de enkeltjes in het water lopen, maar in de buitenwijken is het er erger aan toe. Het is ook niet zoals in het noorden waar slangen en krokodillen met het water worden meegesleurd.”

Zandzakken en leeg gehamsterde supermarkten
Aanvankelijk leken de overstromingen in landelijk Australië mee te vallen, maar inmiddels is het dodental gestegen tot tien en worden er tientallen mensen vermist. Bekijk hier een fotoserie die we eerder vandaag plaatsten van de overstromingen.

In Brisbane wordt verwacht dat negenduizend huizen onder zullen lopen door het aanhoudende natuurgeweld. De twee miljoen inwoners van de stad bereiden zich op het ergste voor. Van Outeren schrijft in de krant:

“De zandzakken zijn vandaag niet aan te slepen in Brisbane. De rijen bij de punten waar de zakken werden afgegeven, groeien hier en daar tot wel een kilometer lang. Het personeel in een glasfabriek in het laaggelegen deel van deze derde stad van Australië besluit zijn eigen zand te gebruiken om zakken te vullen.”

“Supermarkten in Brisbane worden nu leeg gehamsterd en bedrijven sluiten hun deuren. Wie niet naar huis vlucht om hebben en houden te redden, of om het afsluiten van de wegen richting huis voor te zijn, zit vast voor de televisie. Daarop zijn beelden te zien uit nog zwaarder getroffen dorpen in de omgeving. Vanuit helikopters, voor zover die door het noodweer kunnen vliegen, wordt gefilmd hoe mensen op de daken van hun huizen staan te wachten om geholpen te worden.”

Bij twijfel de stad verlaten
Vooral de buitenwijken zijn zwaar getroffen, vertelt Van Outeren. De wijk Ipswich is het zwaarst getroffen door de uit zijn oevers tredende rivier die door de stad loopt. Hier zijn de inwoners geëvacueerd. Premier Julia Gillard heeft inwoners opgeroepen ‘bij twijfels over hun veiligheid’ de stad te verlaten. Maar Brisbane verandert al snel in een spookstad, want honderdduizenden inwoners hebben inmiddels de stad verlaten.

Hoe de overstromingen zich zullen ontwikkelen in Brisbane is nog onduidelijk, want de wateroverlast is nog maar net begonnen.