Opnieuw tientallen doden in centraal Nigeria

Meer dan dertig mensen zijn sinds het weekend om het leven gekomen door geweld in centraal Nigeria. Dertien personen werden vanochtend gedood in het overwegend christelijke dorp Wareng in de deelstaat Plateau State, aldus de plaatselijke politie. De hoofdstad van Plateau State, Jos, was volgens verslaggevers ter plaatse gisteren uitgestorven na drie dagen van geweld waarbij zeker achttien doden vielen.

Plateau State is regelmatig het toneel van confrontaties tussen bevolkingsgroepen. Bij geweld-erupties vorig jaar en in 2008 in de stad Jos vielen honderden doden.

Jos ligt op de grens van het overwegend christelijke zuiden en het overwegend islamitische noorden van Nigeria. Hoewel de onderliggende spanningen meestal draaien om burgerrechten en toegang tot hulpbronnen, komt het geweld vaak tot uitdrukking langs religieuze en etnische lijnen.

De spanningen in Jos waren al extra groot door een serie bomaanslagen op christelijke kerken tijdens Kerstavond waarbij ongeveer tachtig doden vielen. De aanslagen zijn opgeëist door een streng islamitische groepering in Noord-Nigeria, maar sommige autoriteiten in Nigeria trekken deze eis in twijfel. Zij houden er rekening mee dat de aanslagen bedoeld zijn om politieke en maatschappelijke onrust te creëren in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in Nigeria in april.

De regeringspartij PDP kiest donderdag haar verkiezingskandidaat. De gegadigden zijn zittend president Goodluck Jonathan, een zuiderling, en voormalig vicepresident Atiku Abubakar, een noorderling. Waarnemers houden er rekening mee dat ontevreden politici de oplopende Noord-Zuid-onenigheid binnen de PDP zullen aangrijpen om de komende weken onrust te stoken in Nigeria. (AFP, BBC)