Niet gescoord op WK, toch 's werelds beste voetballer

Argentina's soccer player Lionel Messi holds the trophy after he was awarded with the FIFA Ballon d'Or, footballer of the year 2010, during a ceremony in Zurich, Switzerland, Monday, Jan. 10, 2011. (AP Photo/Keystone, Patrick B. Kraemer) KEY

In een strijd tussen het beste individu en de ultieme teamspeler is de keus bij de toekenning van de Gouden Bal gevallen op Lionel Messi. Terecht. De 23-jarige Argentijn is onbetwist de beste voetballer ter wereld. Ook in 2010 verwende hij bij zijn club FC Barcelona vrijwel wekelijks zijn fans. Met als hoogtepunt het thuisduel in de kwartfinales van de Champions League tegen Arsenal, waarin hij vier keer scoorde.

Toch was Messi bij de verkiezing gisteravond in de strijd met zijn ploeggenoten Andrés Iniesta en Xavi Hernández niet de uitgesproken favoriet. Messi mocht dan net als Iniesta en Hernándezmet zijn club de landstitel hebben veroverd, op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika schitterde ‘de vlo’ afgelopen zomer niet. De aanvaller scoorde onder leiding van bondscoach Diego Maradona op het grootste podium niet één keer. Hij werd met Argentinië al in de kwartfinales uitgeschakeld. In zijn geboorteland is de heldenstatus van Messi dan ook veel minder groot dan in Catalonië.

Iniesta en Xavi stonden aan de basis van de wereldtitel voor Spanje. Iniesta maakte in de tweede verlenging van de WK-finale tegen Nederland het belangrijkste doelpunt in de geschiedenis van zijn land. Xavi wordt gezien als de grote architect van FC Barcelona en het nationale elftal. De dertigjarige routinier scoorde in 2010 nooit een onvoldoende en was voor Johan Cruijff en zijn clubcoach Pep Guardiola de favoriet voor de Gouden Bal. Al was het maar om de modelprof Xavi te belonen voor een schitterende voetbalcarrière.

Maar de verkiezing van de Gouden Bal is geen verkiezing van het belangrijkste doelpunt noch een oeuvreprijs.

Voor het eerst sinds 1990 is er maar één verkiezing van voetballer van het jaar. De afgelopen twintig jaar waren er steeds twee prijzen te verdelen: de Gouden Bal, georganiseerd door het Franse voetbalblad France Football, en de uitverkiezing tot wereldvoetballer van het jaar door de FIFA. Nu zijn de twee verkiezingen gebundeld tot één. De winnaarslijsten van de afgelopen twee decennia laten zien dat France Football en de FIFA het lang niet altijd eens waren over wie de beste voetballer was. Het Franse magazine koos, bij monde van vijftig vooraanstaande journalisten eerder voor een speler die zijn land aan een belangrijke titel had geholpen. De FIFA, bij monde van bondscoaches en aanvoerders van alle aangesloten bonden, gaf daarentegen vaak de voorkeur aan een individuele uitblinker. Zo won de Duitse middenvelder Matthias Sammer in 1996 de Gouden Bal. Hij was gangmaker van het Duitse elftal dat dat jaar Europees kampioen werd. Maar Sammer gold niet als een van de beste spelers ter wereld. Bij de FIFA-uitverkiezing won de Braziliaanse sterspeler Ronaldo, met instemming van de voetbalexperts.

Opvallend was de dubbele uitverkiezing van verdediger Fabio Cannavaro van Juventus in 2006. Hij was aanvoerder en een van de uitblinkers van het Italiaanse elftal dat toen wereldkampioen werd. De meeste voetbalkenners beschouwden Cannavaro zeker niet als de beste speler van dat moment.

Drie Nederlanders werden geëerd als beste speler. Cruijff (1971, 1973 en 1974), Ruud Gullit (1987) en Marco van Basten (1988, 1989 en 1992) wonnen de Gouden Bal. En als het aan de stemmende journalisten zou hebben gelegen, zou Wesley Sneijder de beste van 2010 zijn geweest. De bondscoaches en de spelers kozen echter voor Lionel Messi. En als ze in de toekomst consequent de prijs blijven geven aan de beste voetballer ter wereld, kan de kleine Zuid-Amerikaan de Gouden Bal tot in lengte van jaren winnen.

Jaap Bloembergen

De opmars van de kleine voetballers: pagina 12

    • Jaap Bloembergen
    • Koen Greven