Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Televisie

Nacht op is als 3 km lopen

Voor het eerst is berekend hoeveel energie een nacht doorhalen kost.

Een hele nacht wakker liggen kost een volwassene evenveel energie als een wandeling van zo’n drie kilometer, constateren onderzoekers van de University of Colorado in Journal of Physiology. Ze zijn de eersten die de energiekosten van slaaponthouding bij de mens gekwantificeerd hebben. Als mensen acht uur wakker blijven in bed verbruiken zij gemiddeld 582 kilojoules meer (7 procent) dan wanneer zij in die tijd zouden slapen. Bij ratten was eerder vastgesteld dat een nacht wakker blijven wel 50 procent meer energie kost dan wanneer zij gewoon mogen slapen. Het verschil kan komen door verschil in inspanning. De ratten moesten in balans blijven op een drijvend vlotje, de mensen mochten lezen, praten of tv kijken. (NRC)