Kort nieuws Buitenland

OAS: kandidaat Célestin moet weg na fraude Haïti

Port-au-Prince, 11 jan. Controleurs van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) concluderen dat Jude Célestin, presidentskandidaat van regeringspartij Inité, moet worden uitgesloten van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti. Dat blijkt uit een uitgelekt rapport van de OAS. Volgens de controleurs is er bij de verkiezingen van eind november gefraudeerd ten gunste van Célestin. Presidentskandidaat en zanger Micky Martelly, die volgens de omstreden uitslag nipt verloor van Célestin en werd uitgesloten van de tweede ronde, zou hiermee van de derde naar de tweede positie verschuiven. De meeste stemmen haalde Mirlande Manigat, echtgenote van oud-president Leslie Manigat. President René Préval wil pas reageren als het OAS-rapport officieel overhandigd is. (AFP, AP)

Republikein DeLay krijgt drie jaar cel

Austin, 11 jan. Tom DeLay, de leider van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden van 2003 tot en met 2005, is gisteren veroordeeld tot drie jaar onvoorwaardelijke celstraf wegens samenzwering en illegale campagnefinanciering. DeLay (63) werd in dezelfde zaak ook tot vijf jaar celstraf wegens witwassen veroordeeld, maar die straf werd omgezet in een proeftijd van tien jaar. In 2002 heeft Delay 190.000 dollar (142.000 euro) aan bedrijvendonaties aangewend om de campagnes van Republikeinse kandidaten in Texas te steunen, hetgeen illegaal is in Texas. Delay gaat in beroep, waardoor het nog jaren kan duren voordat hij wordt gedetineerd. (AP)

Iran rolt ‘netwerk spionnen’ op

Teheran, 11 jan. De Iraanse autoriteiten zeggen een „netwerk van spionnen” verbonden met de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben opgerold dat betrokken was bij de moord op een Iraanse kerngeleerde in 2010. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie gisteren meegedeeld. Het gaat om de moord op professor Masoud Ali Mohammadi, die een jaar geleden om het leven kwam toen een op een motorfiets bevestigde bom ontplofte bij zijn woning. Iran heeft altijd Israël de schuld gegeven van deze moord en van de moordaanslag in november op een andere atoomdeskundige. Volgens de Iraanse autoriteiten leiden Israëlische spionnen vanuit het buitenland een campagne om Iraanse atoomgeleerden te vermoorden. (Reuters, AP)

Drie raketten uit Gaza op Ashkelon

Jeruzalem, 11 jan. In een verdere escalatie van het geweld tussen Israël en radicale Palestijnse groepen in de Gazastrook zijn gisteren drie raketten ontploft in een industriële zone van de Israëlische stad Ashkelon. Daarbij vielen geen slachtoffers, maar het Israëlische leger vergeldt de dagelijkse raketten met steeds harder tegengeweld. Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, probeert een de facto staakt-het-vuren te handhaven, maar kleine militante groepen trekken zich daar niets van aan. Israëlische autoriteiten hebben gedreigd met een nieuw offensief in de Gazastrook. (AP)

Koning Albert wil lager tekort België

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 11 jan. De Belgische koning Albert heeft demissionair premier Yves Leterme gevraagd om het begrotingstekort terug te dringen. Dat meldde de VRT gisteren. Het tekort moet van 4,8 procent vorig jaar naar 3 procent in 2012. Normaal zou na de verkiezingen een nieuwe regering de begroting opstellen, maar die is er nog altijd niet. „Belangrijk is dat we in [deze] zeer onzekere politieke toestand de begroting goed op spoor houden”, aldus Leterme. Vorige week liepen formatieonderhandelingen vast. Bemiddelaar Johan Vande Lanotte zou vanmiddag naar de koning gaan. Het ontslag dat Vande Lanotte vorige week indiende, heeft de koning nog steeds in beraad.

Brits Lagerhuislid bekent fraude

Londen, 11 jan. De Britse onafhankelijke parlementariër Eric Illsley heeft vandaag voor de rechter toegegeven dat hij voor meer dan 14.000 pond (16.800 euro) aan onkosten onterecht heeft gedeclareerd. Eerder zei het Lagerhuislid nog onschuldig te zijn. Illsley werd in mei vorig jaar herkozen, maar werd door de Labour-partij geroyeerd na de aanklachten van fraude. Vorige week vrijdag werd oud-parlementariër David Chaytor veroordeeld tot achttien maanden celstraf. Illsley is de enige nog zittende parlementariër die wordt vervolgd. De zaken volgen op het declaratieschandaal bij politici dat in 2009 in het Verenigd Koninkrijk aan het licht kwam. (BBC)