Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Korpsbeheerder tegen afschaffing bonnenquota

Korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid en burgemeester van Dordrecht Arno Brok roept minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brandbrief op de bonnenquota niet af te schaffen, schrijft De Telegraaf.

Bonnenquota zijn volgens Brok belangrijk voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en het bestrijden van overlast in wijken en buurten. Brok verwacht van elke agent op straat dat deze bijdraagt aan ‘de realisering van het afgesproken beleid’. Haalt een agent zijn quotum niet, dan komt dit ’nadrukkelijk’ aan bod bij het jaarlijkse functioneringsgesprek.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak toont de brandbrief van Brok aan dat Opstelten de regie kwijt is over de korpsen:

“De minister heeft de korpsen niet in de hand. De politiek heeft gezegd dat het afgelopen moet zijn met de bonnenquota. Het is onbestaanbaar dat ze het toch weer een keer gaan proberen.”

De Algemene Nederlandse Politie Vereniging vindt dat korpsbeheerder Brok eens ‘flink op zijn vingers’ moet ‘worden getikt’.

Opstelten heeft al meerdere keren aangegeven van de quota af te willen.  Vorige maand sommeerde hij de korpschef van de politie Utrecht te stoppen met het instellen van een bonnenquotum.