Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Jon Stewart: verhit debat heeft geen schuld aan bloedbad Arizona

Het zou fijn zijn als de politieke retoriek voortaan meer aansluit bij de realiteit. Maar het gaat te ver om het giftige debat de schuld te geven van de moorden in Arizona. Gekte vindt altijd zijn weg.

Dat zei tv-presentator en komiek Jon Stewart vannacht in zijn kijkcijferkanon The Daily Show. Naar zijn commentaar werd alom uitgekeken, want de progressieve Stewart initieerde eind vorig jaar The Rally to Restore Sanity (betoging voor herstel van gezond verstand), een demonstratie tegen het verhitte politiek debat waarin vooral de Republikeinse Tea Party het moest ontgelden.

The Daily Show With Jon Stewart Mon - Thurs 11p / 10c
Arizona Shootings Reaction
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor & Satire Blog The Daily Show on Facebook

Stewart weigerde de moordpartij in de schoenen van rechts te schuiven. “Zoals ik ook hardrockmuziek niet de schuld geef van Columbine. En dat zegt iemand die een diepe haat koestert jegens het politieke klimaat. Het is giftig, het is niet productief. Maar om te zeggen dat dat hetgeen is wat dit heeft veroorzaakt, of dat sommige mensen hier verantwoordelijk voor zijn… Ik denk niet dat ik dat kan doen.”

Wat in Arizona is gebeurd is een daad van een gek, benadrukte Stewart. We zullen volgens hem nooit weten door welk gedachtegoed een gek gegrepen kan worden. “Gekte vindt altijd zijn weg, dat heeft het altijd al gedaan.” Wat mensen via de media vernemen, betoogde Stewart, representeert niet altijd de werkelijkheid. “We horen alleen over de gekken.” Gelukkig lardeerde Stewart zijn commentaar nog met een goede grap. “Gekken hebben de macht over ons!”