Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

In beeld: vloedgolf in Australische staat Queensland

Een man wordt gered in de straten van Toowoomba nadat hij zich aan een boom heeft kunnen vastklampen.
Een man wordt gered in de straten van Toowoomba nadat hij zich aan een boom heeft kunnen vastklampen. Foto AP/ ABC

Overstromingen richten nog altijd enorme schade aan in de Australische staat Queensland. In Toowoomba kwamen bij een plotselinge vloedgolf mensen vasten te zitten in hun auto’s en huizen en inwoners klampten zich vast aan bomen om niet te worden meegesleurd. Het aantal doden is gestegen naar tien en bijna tachtig mensen worden vermist.

Het noordoosten van Australië wordt al sinds eind november geteisterd door regenval en overstromingen. In totaal zijn tot nu toe negentien mensen omgekomen door het natuurgeweld in de regio. Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen.

Bekijk hieronder vijftien foto’s van de overstromingen in Toowoomba en van de stad Brisbane, waar de zwaarste overstromingen in 36 jaar dreigen.

Een man kijkt naar het hoge water van de Brisbane River in het hart van de miljoenenstad Brisbane. Foto: Reuters / Mick TsikasEen man kijkt naar het hoge water van de Brisbane River in het hart van de miljoenenstad Brisbane. Foto: Reuters / Mick Tsikas

Overstroming in de stad Toowoomba in het Australische Queensland. Tientallen mensen zijn vermist in deze stad en zeker negen mensen zijn om het leven gekomen. Foto: AFP / Nicole AlayneOverstroming in de stad Toowoomba in het Australische Queensland. Tientallen mensen zijn vermist in deze stad en zeker negen mensen zijn om het leven gekomen. Foto: AFP / Nicole Alayne

Een klein vliegtuigje wordt opgenomen in de waterstroom in de plaats Grantham, tussen Toowoomba en Brisbane. Foto: Reuters / Reuters TVEen klein vliegtuigje wordt opgenomen in de waterstroom in de plaats Grantham, tussen Toowoomba en Brisbane. Foto: Reuters / Reuters TV

Plotselinge vloedgolf in de straten van Toowoomba. Foto: Reuters/Nicole Alayne HammermeisterPlotselinge vloedgolf in de straten van Toowoomba. Foto: Reuters/Nicole Alayne Hammermeister

Een bestuurder die vast is komen te zitten in zijn auto gebaart om hulp in Toowoomba. Foto: Reuters / Tomas GuerinEen bestuurder die vast is komen te zitten in zijn auto gebaart om hulp in Toowoomba. Foto: Reuters / Tomas Guerin

Een fietser rijdt door het water in West End, Brisbane. Foto: Reuters / Mick TsikasEen fietser rijdt door het water in West End, Brisbane. Foto: Reuters / Mick Tsikas

Twee mensen op het dak van een huis in het overstroomde Toowoomba. Foto: Reuters / Reuters TVTwee mensen op het dak van een huis in het overstroomde Toowoomba. Foto: Reuters / Reuters TV

Mensen op het dak van een huis in Toowoomba. Foto: Reuters / Reuters TVMensen op het dak van een huis in Toowoomba. Foto: Reuters / Reuters TV

Bewoners van Brisbane's West End vullen zandzakken om zich te beschermen tegen het hoge water. Foto: Reuters / Mick TsikasBewoners van Brisbane's West End vullen zandzakken om zich te beschermen tegen het hoge water. Foto: Reuters / Mick Tsikas

Een man wordt vanuit een helikopter gered uit het overstroomde Toowomba. Foto: Reuters / Reuters TVEen man wordt vanuit een helikopter gered uit het overstroomde Toowomba. Foto: Reuters / Reuters TV

Vloedgolf in straat Toowoomba. Foto: Reuters / Ann-Marie RyanVloedgolf in straat Toowoomba. Foto: Reuters / Ann-Marie Ryan

Een vloedgolf slaat auto's tegen een brug in een straat in Toowoomba. Foto: Reuters / Anthony FarmerEen vloedgolf slaat auto's tegen een brug in een straat in Toowoomba. Foto: Reuters / Anthony Farmer

Een bewegwijzeringsbord is half in het water verdwenen. Foto: AP/ Gympie Regional Council, Greg WilibrahamEen bewegwijzeringsbord is half in het water verdwenen. Foto: AP/ Gympie Regional Council, Greg Wilibraham

Een man loopt in zijn korte broek langs een ondergelopen gebouw bij de Brisbane River in Brisbane. Foto: AP / Tertius PickardEen man loopt in zijn korte broek langs een ondergelopen gebouw bij de Brisbane River in Brisbane. Foto: AP / Tertius Pickard