Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad: All Cops Are Bastards mag tóch

Het hof in Den Haag moet de zaak van iemand die was veroordeeld voor het dragen van een bomberjack met de opdruk ACAB opnieuw behandelen, meldt persbureau Novum. De man werd in 2009 veroordeeld tot een boete van tweehonderd euro voor het opzettelijk beledigen van een agent. De Hoge Raad heeft het vonnis echter vernietigd omdat de onderbouwing wankel is. Het is niet zeker dat iedereen weet dat ACAB voor All Cops Are Bastards staat.

Het had zonder meer duidelijk moeten zijn dat de afkorting algemeen bekend is. De onderbouwing bleef echter beperkt tot een zoekactie op een aantal willekeurige sites in een andere taal. Omdat hier niet meer onderzoek naar is gedaan, moet de zaak opnieuw worden behandeld.

De uitspraak geeft mogelijk hoop aan drie Ajaxsupporters die vorige week een boete van 330 euro kregen. Ze droegen een t-shirt met de cijfers ’1312’, dit staat voor ACAB.

Ze droegen het t-shirt bij de wedstrijd Ajax-Heracles van 19 april. Het was de eerste keer dat mensen zijn veroordeeld voor het dragen van de cijfers 1312. Het OM verwacht dat die verdachten op grond van de veroordeling een stadionverbod krijgen opgelegd.

Juridisch redacteur Folkert Jensma, die na de uitspraak in 2009  twijfelde aan de onderbouwing van het Hof in Den Haag, ziet de uitspraak van de Hoge Raad als een vingerwijzing aan het Hof.

Het Hof heeft zich ‘buiten het onderzoek op de zitting doen voorlichten’ toen ze besloten om te Googlen op ‘ACAB’. Dat is in strijd met hoe je zo’n onderzoek moet doen. Het Hof krijgt nu de gelegenheid om nog een keer, maar nu goed en óp de zitting, aan te tonen dat ACAB een algemeen bekende term is. Totdat het Hof opnieuw uitspraak doet zou ik als agent geen bekeuringen uitdelen aan mensen die de term ACAB op hun petje dragen.