Hij heeft eindelijk weer een huis

Een doofstomme Haïtiaan ligt te slapen in zijn houten huisje dat het Internationale Rode Kruis voor hem liet bouwen. Morgen is het precies een jaar geleden dat een aardbeving met de kracht van 7 op de schaal van Richter het Caraïbische land in een puinhoop veranderde. Ruim 1,5 miljoen Haïtianen waren in één klap dakloos.

Regeringsleiders wereldwijd beloofden steun om het land zo snel mogelijk weer op te bouwen. In Nederland werd bij een nationale inzamelingsactie ruim 83 miljoen euro opgehaald.

Maar de wederopbouw verloopt stroef. Volgens hulporganisatie Oxfam Novib komt dat door besluiteloosheid bij de Haïtiaanse regering en de te sterke nadruk van rijke donorlanden op de eigen hulpprioriteiten.

Door traagheid bij de Haïtiaanse Herstelcommissie is nog niet eens de helft van het ingezamelde geld besteed. Volgens de VN moet 75 procent van hoofdstad Port-au-Prince helemaal opnieuw worden gebouwd. Volgens hulporganisaties zal de totale opbouw van het land zeker 8,4 miljard euro kosten.