Hij heeft eindelijk weer een huis

A Haitian deaf-mute earthquake victim sleeps inside his house which was donated by the International Red Cross at the zone known as La piste in Port-au-Prince January 9, 2011. When the ground shook Haiti on a Caribbean winter afternoon a year ago, toppling homes like cards and killing around 250,000 people, world leaders promised quick action to ease the human tragedy and rebuild the country. REUTERS/Eduardo Munoz (HAITI - Tags: DISASTER SOCIETY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Een doofstomme Haïtiaan ligt te slapen in zijn houten huisje dat het Internationale Rode Kruis voor hem liet bouwen. Morgen is het precies een jaar geleden dat een aardbeving met de kracht van 7 op de schaal van Richter het Caraïbische land in een puinhoop veranderde. Ruim 1,5 miljoen Haïtianen waren in één klap dakloos.

Regeringsleiders wereldwijd beloofden steun om het land zo snel mogelijk weer op te bouwen. In Nederland werd bij een nationale inzamelingsactie ruim 83 miljoen euro opgehaald.

Maar de wederopbouw verloopt stroef. Volgens hulporganisatie Oxfam Novib komt dat door besluiteloosheid bij de Haïtiaanse regering en de te sterke nadruk van rijke donorlanden op de eigen hulpprioriteiten.

Door traagheid bij de Haïtiaanse Herstelcommissie is nog niet eens de helft van het ingezamelde geld besteed. Volgens de VN moet 75 procent van hoofdstad Port-au-Prince helemaal opnieuw worden gebouwd. Volgens hulporganisaties zal de totale opbouw van het land zeker 8,4 miljard euro kosten.