Gratis Trijntje bij AD zorgt voor commotie waar EMI op hoopte

Voor het eerst verschijnt een nieuw album van een Nederlandse artiest gratis bij een krant. Sundays in New York, dat Trijntje Oosterhuis vorig jaar opnam in de Capitol Tower Studios in Los Angeles, wordt zaterdag gratis via het Algemeen Dagblad verspreid.

De krant heeft een overeenkomst gesloten met EMI Music Benelux en verhoogt de zaterdagoplage eenmalig van 500.000 naar 750.000 exemplaren. De cd is niet in de winkel te koop.

Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van het landelijke ochtendblad, noemt het „een mooie publiciteitsstunt die nieuwe lezers moet trekken”. Het AD, onderdeel van de Vlaamse uitgever de Persgroep, gaf tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika oranje Kabouter Plopmutsen weg. Ruesink: „We willen de serieuze kant op. Daarom kunnen onze lezers ook sparen voor klassiekers uit de Nederlandse literatuur.”

Niet iedere Nederlandse artiest past bij zijn krant, zegt Ruesink. Het AD zou nooit een dvd van New Kids, de rauwe hangjongeren uit Maaskantje, bij de krant leveren. „Trijntje is de succesrijkste Nederlandse zangeres. Ze is een opgewekte artieste, een jonge moeder met een gezin. Zij spreekt onze lezers aan.”

Erwin Goegebeur, algemeen directeur van EMI Music Benelux, heeft de cd’s verkocht aan de krant. „Trijntje heeft al een album met Kerst uitgebracht. Deze plaat lag er ook, maar op zo’n korte termijn kun je niet twee albums uitbrengen.”

De krant noemt hij „een boeiend” distributiekanaal. Een oplage van driekwart miljoen is gigantisch, normaal krijgt een artiest een platina album bij verkoop van 50.000 exemplaren. Hij hoopt een nieuwe doelgroep te interesseren voor een volgende cd en de concerten van Oosterhuis. „Het gaat ons vooral om de promotie en de commotie.”

Hans Breukhoven, directeur van de Free Record Shop, vindt het niets dat het album gratis wordt verstrekt. „Trijntje hoeft bij ons niet meer aan te komen”, liet hij weten. Goegebeur: „De markt staat onder druk, dus het zou van slecht beheer getuigen als we deze mogelijkheid niet aanpakken. Bovendien is de platenzaak veranderd: daar liggen films, dvd’s, games, boeken en speelgoed. Daar hebben wij ook niets over te zeggen.”