Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Giffords ademt op eigen kracht, artsen positief

A chalk message is seen near the memorial outside the offices of congresswoman Gabrielle Giffords in Tucson A chalk message is seen near the memorial outside the offices of congresswoman Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona January 11, 2011. U.S. Representative Gabrielle Giffords is breathing on her own and doctors on Tuesday were hopeful about her recovery from a head wound suffered in an Arizona shooting spree that killed six people. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS)
A chalk message is seen near the memorial outside the offices of congresswoman Gabrielle Giffords in Tucson A chalk message is seen near the memorial outside the offices of congresswoman Gabrielle Giffords in Tucson, Arizona January 11, 2011. U.S. Representative Gabrielle Giffords is breathing on her own and doctors on Tuesday were hopeful about her recovery from a head wound suffered in an Arizona shooting spree that killed six people. REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: CRIME LAW POLITICS) Iemand heeft bemoedigende woorden achtergelaten op een stuk stoep in Tucson. Foto Reuters / Rick Wilking

Het gaat beter met Gabrielle Giffords. Het congreslid dat afgelopen weekend neergeschoten werd kan weer zelf ademen en de behandelend artsen blijven positief over haar herstel.

De situatie van Giffords blijft kritiek, zo meldt Reuters, maar ze reageert op eenvoudige vragen, wat volgens neurochirurg Michael Lemole beter is dan verwacht. De kogel die haar raakte ging recht door haar linkerhersenhelft heen. Bij de schietpartij kwamen zes mensen om, waaronder de federale rechter John Roll en een negenjarig meisje, Christina-Taylor Green.

Thumb’s up van Giffords
Het congreslid wist met haar linkerhand twee vingers op te steken, en stak zelfs haar duim op. De dokters verklaarden een feestje te vieren na het gebaar van de zwaargewonde Democrate.

Eerder liet een van haar artsen al weten dat haar herstel niet vanzelfsprekend is.

“When you get shot in the head and a bullit goes through your brain – the chances of you living are very small and the chances of you waking up and being able to follow commands are even much smaller than that. Sofar this has been a very good situation.”

Giffords ademt nog wel door een buis, om uit te sluiten dat er eventueel complicaties aan haar luchtwegen of longen optreden.