Flauwe tomaat en hemelse vla

Nederland smaakt voor mij waterig. De thee is waterig, aardbeien zijn waterig, zelfs het brood, met zijn gatenstructuur, smaakt waterig.

Brood hoort in mijn beleving te smaken naar graan, zout en oven. Het Nederlandse brood smaakt naar suiker en elastiek. Toen ik een bakker ontdekte die zuurdesembrood maakte, was ik in de zevende hemel. Dat is pas echt brood voor mij, vers geurend, met een dikke, vuilwitte korst van bloem, en smakend naar vuur.

Toen ik voor het eerst verse koemelk dronk op een Nederlandse boerderij, moest ik overgeven. De warme zachte schuimige smaak van gras en bloemen uit mijn herinnering was nu een plompe, stinkende smaak van vette kauwgom vermengd met oude medicijnen. Ik drink hier geitenmelk.

Ik herinner me hoe ik vol ongeloof mijn eerste Nederlandse tomaat aankeek. Zij zag er oranje uit, net zoals de laatste tomaten van het seizoen, die mijn moeder bij het tafelzuur in de weckfles zou doen. En ze smaakte flauw, niet eens zuur!

Ik mis de zure kersen, die ik hier nog nooit heb gezien, evenmin als de harige perziken, en de zoete, zwarte, volle druiven met pit. Fruit schijnt hier onbemind te zijn als het zuur, harig of met pit is.

Maar dan heeft Nederland de vla! De hemelse vla, die werkelijk alles slaat. Ik wil niet eens weten waarvan hij is gemaakt. En dan de specerijen en de verrukkelijke stroopwafels, de kruimige aardappels, de vele soorten thee, en de onvergetelijke cuisines uit de hele wereld. Ik vind de boerenkool met worst lekker, maar niets kan tippen aan de Thaise Tom Ka Kai-soep of de Surinaamse kip met bami.

Het gebrek aan een echte soepcultuur hier vind ik erg. Rauwe uien en knoflook at ik vroeger als bijgerecht bij de soep, nu alleen als verkoudheid dreigt. Ik ben hier dol op de smaak van pompoen, zoete aardappelen, pecan- en macadamianoten en soesjes, die ik stiekem verorber.

Madalina Florea

Madalina Florea (Ploiesti, Roemenië, 1971) woont sinds 1997 in Nederland. Ze studeerde Engelse en Turkse taal- en letterkunde. Nu werkt ze als docent Engels op een gymnasium. Ze publiceerde gedichten.

    • Madalina Florea