Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Dodental bij overstromingen Australië blijft stijgen

Volunteers help fill a vehicle with sandbags as the Brisbane river burst its banks to cause widespread flooding in Brisbane, Australia, on Tuesday, Jan. 11, 2011. Queensland has been in the grip of its worst flooding for more than two weeks, after tropical downpours across a vast area of the state covered an area the size of France and Germany combined. (AP Photo/Tertius Pickard)
Volunteers help fill a vehicle with sandbags as the Brisbane river burst its banks to cause widespread flooding in Brisbane, Australia, on Tuesday, Jan. 11, 2011. Queensland has been in the grip of its worst flooding for more than two weeks, after tropical downpours across a vast area of the state covered an area the size of France and Germany combined. (AP Photo/Tertius Pickard) Vrijwilligers in Brisbane stapelen zandzakken in auto's (FOTO: AP Photo / Tertius Pickard)

Het aantal doden door de overstromingen in Toowoomba in het Australische Queensland is gestegen naar tien. Er worden nog 78 mensen vermist. Mensen uit de buitenwijken van Brisbane, ten westen van Toowoomba, worden nu ook verzocht hun huizen te verlaten. Het waterpeil in de op twee na grootste stad in Australië steeg ruim anderhalve meter en de waterstroom bedreigt zo’n negenduizend huizen.

Met helikopters zoekt het leger in het getroffen gebied naar de vermiste mensen. De vrees is dat vele van deze mensen de dood hebben gevonden door de tsunami-achtige overstroming die door de Lockyer-vallei raasde. Volgens News.com.au is er vermoedelijk een kind om het leven gekomen door het rijzende water in Brisbane.

Het noordoosten van Australië wordt al sinds eind november geteisterd door regenval en overstromingen. Twintig mensen hebben tot nu toe het leven gelaten door het natuurgeweld in de regio. Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen. Wegen en spoorwegen zijn afgesneden, de kolenmijnbouw ligt stil en in grote delen van de staat is veehouderij en akkerbouw niet meer mogelijk. Eind december raasde ook de typhoon Tasha over het noordoosten van Australië. Dit leidde tot de grootste wateroverlast in dit gebied in vijftig jaar.