Die ouderen leveren de samenleving anders miljarden op

Hoe kan de voorzitter van de raad van bestuur van een kennisinstituut op het gebied van de geestelijke volksgezondheid suggereren dat mensen, wanneer ze eenmaal met pensioen zijn gegaan, alleen maar consumeren of lange stedentrips maken?

Dat doet J.A. Walburg van het Trimbos-instituut in zijn artikel ‘Het pensioen is geen lange stedentrip maar een kans om idealen te verwezenlijken en anderen te helpen’ (Opinie & Debat, 8 januari). Het heeft er veel van weg dat de auteur de welbekende gouden-bergen-belovende folders van de Sociale Verzekeringsbank, pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen en bungalowparken heeft geraadpleegd als kennisbronnen.

Hij had er beter aan gedaan van tevoren kennis te nemen van wat de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen in zijn Pensioenmanifest van mei 2009 zegt over de grote waarde van ouderen in de samenleving: „Zaken als kinderopvang, mantelzorg, verenigingsleven van allerlei aard en kerkenwerk zijn ondenkbaar zonder de vrijwillige inbreng van ouderen. In geld omgezet leveren deze activiteiten de samenleving vele miljarden per jaar op.”

Bezint eer ge de plank volkomen misslaat.

Prof. Dr. J. de Vries

Voerendaal

    • Prof. Dr. J. de Vries