De televisie smult al van de opstand van de babyboomers

None

Onder het motto ‘Agenda 2011’ werden in Tegenlicht (VPRO) toekomstscenario’s ontvouwd voor een planetaire samenleving, met onbeperkte wetenschappelijke en technologische vergezichten.

Maar voor het zover is, moeten we in Nederland afrekenen met voorspellingen voor de kortere termijn van een aanrollende nieuwe generatie populistische politici. „Januari wordt een rampmaand voor de ouderen”, zei Jan Nagel, lijsttrekker van de partij 50Plus, op de door Nieuwsuur (NTR/NOS) visueel inventief verslagen eerste persconferentie.

Ook al is de oprichter van Nieuw Links in de PvdA en van Leefbaar Hilversum inmiddels aan zijn zesde partij toe, de kansen op een goed resultaat bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en de Eerste Kamer zijn reëel: aan de televisie zal het althans niet liggen.

Het spits werd zondagmiddag in Buitenhof (AVRO/VARA/VPRO) al afgebeten door de Brabantse lijsttrekker Henk Krol, tevens hoofdredacteur van de Gaykrant en voormalig VVD-voorlichter. Op televisie doet Krol het beter dan radioveteraan Nagel. Hij oogt en praat beschaafd, en redeneerde zich met overtuigingskracht een weg naar de harten en de portemonnees van de ouderen die voor de waardevastheid van hun pensioen vrezen.

Niet iedereen zal ook de eerste publieke bijval hebben waargenomen, in het gezellige ochtendprogramma KoffieMAX. De Groningse zangeres Imca Marina had een fragment uit Buitenhof meegenomen om de kijkers op te roepen hun democratisch recht binnenkort goed te gebruiken, alvorens ze overging tot een recensie van haar zoenpartijen in een ver verleden met collega-artiesten Trini Lopez en Demis Roussos.

Nieuwsuur sprak ook met een van Krols Eindhovense buurvrouwen, toevallig voormalig politiek leider van het Algemeen Ouderen Verbond Jet Nijpels. Ook zij gaat zeker op Krol stemmen, al vreest ze wel een stevig stempel op 50Plus van de Partij van de Arbeid.

Vooralsnog zijn het eerder Bekende Nederlanders als Koos Postema en Hans Böhm die een gezicht verlenen aan de nieuwe beweging. Er is ongebruikelijk lang gedaan over de werving van kandidaten, die een degelijker en minder ruwe indruk maken dan die van de PVV.

De programmapunten van de nieuwe partij zijn ook kortzichtig en provinciaals, maar lijken minder maatschappelijke schade te veroorzaken dan de stokpaardjes van Wilders. Mocht het lukken om met dit gematigde biefstukpopulisme kiezers van de PVV af te snoepen, dan mag het land in zijn handen wrijven.

Maar gevreesd moet worden dat de winst eerder bij boze kiezers van PvdA en D66 valt te halen dan op de rechterflank, en dat de PVV er niet kleiner van zal worden.

In De wereld draait door (VARA) openden De Jakhalzen alvast frontaal de aanval op de sprinkhanenplaag van babyboomers, met plaatjes van golf spelende bejaarden. Maar daar zijn er heel veel van die zich door zulke misprijzende antipropaganda alleen maar gesterkt zullen voelen.

    • Hans Beerekamp