Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Cohen wijst Afghanistan-strategie NAVO af

De PvdA wijst de Afghanistan-strategie van de NAVO af en is daarom ook tegen de voorgestelde Nederlandse politietrainingsmissie in NAVO-verband. Dat zegt fractieleider Job Cohen vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

De trainingsmissie van de NAVO is volgens Cohen onderdeel van de strategie van de Amerikanen om de Talibaan te verzwakken om zo sneller te kunnen beginnen met het terugtrekken van troepen. Uit de toezegging van het kabinet dat Nederlanders niet mee zullen doen aan militair offensieve activiteiten (Kamerbrief, pagina 2) leidt Cohen juist af dat die militaire opdrachten wel zullen komen.

“Dat is ook logisch. De training maakt deel uit van de doelstellingen van de NAVO. En die wil in haar laatste jaren in Afghanistan de Talibaan zoveel mogelijk terugdringen. (…) Wij hebben niet het vertrouwen dat deze strategie werkt. De situatie ter plekke laat dat ook zien.”

De PvdA is volgens Cohen niet per definitie tegen Nederlandse politietraining in Afghanistan. “Wij hebben niets tegen gewone politie, maar de voorgestelde opleiding gaat veel verder.” Volgens Cohen gaat het bij het huidige kabinetsvoorstel niet om het aanleren van gewone politievaardigheden, maar om paramilitaire taken.

Hij bestrijdt dat zijn partij zich ingegraven heeft.  ”Als er werkelijk politietrainers zouden worden gestuurd, samen met het versterken van de rechtsstaat, als het gekoppeld zou zijn aan ontwikkelingssamenwerking, dan zouden wij echt niet zomaar zeggen: het is wel mooi geweest.”

Cohen kreeg deze week van verschillende kanten kritiek over zijn snelle afwijzing van de door het kabinet voorgestelde trainingsmissie. Onder andere oud-PvdA-minister Jan Pronk en GroenLinks-leider Jolande Sap vonden de afwijzing respectievelijk “een beetje vreemd” en “onbegrijpelijk”.

Lees het volledige interview van politiek redacteuren Mark Kranenburg en Derk Stokmans met Job Cohen vanmiddag in NRC Handelsblad en in de digitale editie vanaf 15.30 uur.