Bijna alle jeugd op sociale media

Vrijwel alle jongeren in Nederland zijn online actief op sociale netwerken. Binnen Europa hebben alleen Poolse jongeren nog vaker een account bij een netwerksite. Van de Nederlandse 16- tot 25-jarigen maakt 91 procent gebruik van websites als Hyves, Facebook en Twitter. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde. Het gebruik van sociale media neemt volgens het CBS af met de leeftijd. Iets meer dan de helft van de Nederlanders tussen 25 en 55 jaar is actief op sociale netwerken. In de leeftijd 55 tot 75 jaar is dat 30 procent. Mannen zijn iets vaker actief op sociale netwerken dan vrouwen. Tussen hoogopgeleiden, middelbaar opgeleiden en lager opgeleiden bestaat vrijwel geen verschil. Hyves had in 2010 9,1 miljoen leden in Nederland; Facebook 3,4 miljoen. In de Europese Unie staan de Nederlandse jongeren op de tweede plaats. Van de Poolse jongeren is 94 procent actief op sociale media. Het populairste sociale netwerk in Polen heet Nasza Klasa – ook wel nk.pl genoemd – en heeft meer dan 27 miljoen gebruikers. Ook Portugese en Sloveense jongeren zijn zeer actief in sociale media. Jongeren uit Roemenië en Ierland staan onderaan. E-mailen was volgens het CBS in 2010 bij alle leeftijdsgroepen de grootste activiteit op internet. (NRC)