Bestuur Rome ontslagen

En opeens heeft Rome geen college van wethouders meer. Burgemeester Gianni Alemanno heeft gisteren alle twaalf wethouders ontslagen. Er zijn te veel familieleden van bestuurders aangenomen in gemeentediensten. Een totale reset noemen ze het in het Romeinse stadhuis op de Capitolijnse heuvel.

Het is een ultieme poging van Alemanno, partijgenoot van premier Berlusconi, om zijn college op te schonen en een antwoord te bieden op de affaire parentopoli (vriendjespolitiekstad). In de tweeënhalf jaar dat Alemanno burgemeester is, zijn er honderden, volgens sommigen zelfs duizenden familieleden en bekenden van gemeentemanagers en wethouders aangenomen.

Vooral bij de gemeentelijke vervoersdienst Atac en bij de afvalverwerking Ama zou dat het geval zijn geweest. Alemanno heeft na lang wikken en wegen voor deze rigoureuze ingreep gekozen. „Ik heb besloten”, zo liet hij zijn partijgenoten gisteren weten. „Ik verander alles.” Publiekelijk zei hij: „Een eerste fase van bestuur is hiermee afgerond. Een periode waarin belangrijke resultaten zijn bereikt.”

De oppositiepartijen spreken van een „wanhopige keuze die onvoldoende” effect zal hebben. Ze vragen om het aftreden van de burgemeester. Partijgenoten van Alemanno noemen het besluit moedig, en ontkennen dat het iets te maken heeft met de vriendjespolitiekaffaire.

Vijf van de nu op non-actief gestelde wethouders lopen het risico niet meer terug te keren in het nieuwe college.

    • Bas Mesters