Ben je echt gelukkiger als je op zondag bent geboren?

De dochter van Erna Moet uit Groningen is geboren op een zondag. „Marijke”, schrijft haar moeder, „is altijd opgewekt, succesvol in haar studie en heeft geen gebrek aan vrienden. Een echt zondagskind dus.” Maar klopt het, wil Moet weten, dat zondagskinderen echt succesvoller zijn in het leven?

Expert op het gebied van zondagskinderen wil ze zichzelf niet noemen, maar psycholoog Rita Kohnstamm heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van het kind. Zij is ook jarenlang hoofdredacteur geweest van het tijdschrift Ouders van Nu. Zij wijst om te beginnen op een eeuwenoud en beroemd Engels rijmpje:

Monday’s child is fair of face,

Tuesday’s child is full of grace,

Wednesday’s child is full of woe,

Thursday’s child has far to go,

Friday’s child is loving and giving,

Saturday’s child works hard for a

living,

But the child who is born on the

Sabbath Day is bonny and blithe and

good and gay

Een zondagskind, zegt Kohnstamm, is iemand van wie het van kinds af aan voor de wind gaat en daar hoef je niet per se op een zondag voor geboren te zijn. Dat is bijgeloof, er zijn ook volken die vrijdag een gezegende geboortedag vinden, of de ochtend of volle maan.

De Nederlandse taalkundige Frederik Stoett schreef al in 1923 in zijn boek Nederlandsche spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden dat men geloofde dat een op zondag geboren kind geesten kan zien en voorspellende gaven heeft. ‘Wellicht’, schrijft Stoett, ‘is zondagskind een verchristelijking van het vroegere heidens-germaanse Donnertagskind, dat onder de bescherming van Thor stond en eveneens geesten kon zien.’

Iemand die met een vriendelijk, opgewekt, open en stralend temperament geboren wordt, wordt door zijn omgeving vanzelfsprekend vriendelijk behandeld. In die zin heeft het zondagskind volgens Rita Kohnstamm dus wel degelijk geluk bij de geboorte. De gunfactor is hoog. Daarmee is er sprake van een vicieuze cirkel, want zo’n zondagskind krijgt door die behandeling een zonnige kijk op de wereld en treedt iedereen nog aardiger tegemoet. Kohnstamm: „Zo’n karakter trekt geluk aan”.

Aan de andere kant krijgt een stuurs, koppig en lelijk kind veel minder gedaan. Behalve bij zijn ouders, want die vinden het eigen kroost altijd geweldig.

Hanina Ajarai

    • Hanina Ajarai