Belgische premier moet begroting 2011 opstellen

Dit is eigenlijk het werk van een nieuwe regering, maar die lijkt door de politieke impasse nog ver weg.

De Belgische koning heeft gisteren de demissionaire premier Yves Leterme meer bevoegdheden gegeven nu er nog geen enkel uitzicht is op een nieuwe regering. Hij moet een begroting voor 2011 opstellen en voorstellen doen om het begrotingstekort terug te dringen.

Het opstellen van een begroting voor 2011 zou het werk moeten zijn van een nieuwe regering, maar door de politieke impasse lijkt die nog ver weg. Het doel lijkt vooral om de zorgen op de financiële markten weg te nemen over de politieke stabiliteit van België. De impasse kost het land zo’n tachtig miljoen euro per jaar.

Sommige partijen vrezen dat nu Leterme meer bevoegdheden heeft, dit de druk van de extreem moeizame regeringsonderhandelingen zal halen, waardoor het perspectief op een oplossing nog verder vervaagt.

Vandaag ontvangt koning Albert bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die eind vorige week zijn ontslag aanbood, omdat hij geen bereidheid meer zag bij de Vlaamse christen-democraten en de Vlaams-nationalistische N-VA om verder te praten. De koning houdt dat ontslag in beraad. Hij zou er eigenlijk gisteren een beslissing over nemen, maar het bezoek van Vande Lanotte is uitgesteld.

De Vlaamse christen-democraten en de Franstalige socialisten willen graag dat Vande Lanotte doorgaat met zijn pogingen om de Vlamingen en de Franstaligen dichter bij elkaar te brengen over een andere inrichting van België – met meer eigen bevoegdheden voor de deelstaten. Maar een vooraanstaand N-VA-Kamerlid zei zondag dat het overleg met de zeven partijen die er tot nu toe bij betrokken waren „dood” is.

N-VA-leider Bart De Wever zag zich ondertussen genoopt te reageren op een publicatie in de Washington Post over zijn deelname aan de populaire Vlaamse televisiequiz ‘De allerslimste Mens’, die op doordeweekse dagen wordt uitgezonden. De Wever doet mee sinds vorige week en scoort tot nu toe goed. Hij noemde de kritiek op zijn optreden, midden in een ernstige politieke crisis, „dikke flauwekul”. Hij zei dat hij geen enkele afspraak over de regeringsformatie had afgezegd om mee te doen. (NRC)