Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

België vindt compromis voor onderhandelingen

Belgian French-speaking Socialist Party (PS) President Elio Di Rupo (2nd L) talks with Belgian King Albert II (C) after their meeting at the Laeken Royal Palace in Brussels January 11, 2011. Belgium's mediator Johan Vande Lanotte tendered his resignation to the king last week after the country's two largest Dutch-speaking parties rejected his proposals. The monarch was expected to announce on Tuesday whether or not he had accepted Lanotte's exit. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Belgian French-speaking Socialist Party (PS) President Elio Di Rupo (2nd L) talks with Belgian King Albert II (C) after their meeting at the Laeken Royal Palace in Brussels January 11, 2011. Belgium's mediator Johan Vande Lanotte tendered his resignation to the king last week after the country's two largest Dutch-speaking parties rejected his proposals. The monarch was expected to announce on Tuesday whether or not he had accepted Lanotte's exit. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: POLITICS) Elio di Rupo (tweede van links) spreekt met Koning Albert (midden). Foto Reuters / Francois Lenoir

Koning Albert heeft Johan Vande Lanotte de opdracht gegeven verder te werken aan het oplossen van de politieke impasse. Vande Lanotte krijgt versterking van Bart de Wever (N-VA) en Elio di Rupo (PS).

De koning ontving Vande Lanotte, Di Rupo en De Wever vandaag op Kasteel van Laken. In een gesprek bleken de twee laatsten bereid mee te werken aan een staatshervorming,ondanks de eerdere aanmerkingen op de beleidsnota die Vande Lanotte voorstelde.

NRC-correspondent Petra de Koning laat vanuit Brussel weten dat de nieuwe bemiddelingspoging een mooi compromis is van koning Albert, maar dat de uitkomst ongewis blijft.

“Het is aan de ene kant bijzonder dat de onderhandelingen nu toch weer doorgaan. Iedereen dacht, voor de zoveelste keer, dat de pogingen nu echt op een dood spoor waren beland, inclusief Vande Lanotte. Aan de andere kant is het niet zo gek dat ze het proberen, want er is niet echt een alternatief. Het lijkt er namelijk niet op dat nieuwe verkiezingen een uitweg kunnen bieden. De N-VA en Franse socialisten staan allebei hoog in de peilingen en die twee kunnen nauwelijks samenwerken. Wat dat betreft heeft de koning nu een mooi compromis bedacht door hun leiders niet met z’n tweeën, maar met Vande Lanotte samen op pad te sturen. Maar of dat de oplossing is valt niet te voorspellen.”

Vande Lanotte werd op 21 oktober aangesteld als koninklijk bemiddelaar. Zeven politieke partijen moesten vorige week woensdag akkoord gaan met zijn voorgestelde beleidsnota om een staatshervorming te bewerkstelligen. Toen N-VA en CD&V essentiële aanpassingen eisten, concludeerden Groen! en SP.A dat de bemiddelingspoging mislukt was.