Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Verbeet: Halsema was beeldbepalend en toonaangevend

Kamerleden applaudisseren voor Halsema bij haar afscheid. Foto Roel Rozenburg.

De Tweede Kamer heeft vanmiddag om half twee afscheid genomen van Femke Halsema, die in december haar vertrek aankondigde. Omdat het parlement vanmiddag voor het eerst na het kerstreces weer bij elkaar kwam, was het moment van Halsema’s officiële afscheid daar. Kamervoorzitter Verbeet roemde de verdiensten van de GroenLinks-politica.

Verbeet prees in haar afscheidsrede Halsema’s verdiensten voor de Kamer:

“U groeide in deze Kamer al snel uit tot één van de meest beeldbepalende en toonaangevende politici. Altijd scherp, analyserend en welbespraakt. U was één van de meest productieve en creatieve geesten in dit huis en nam de Grondwet en grondrechten altijd als rode draad.”

Halsema bepleit grotere vrijheid Kamerleden
In Halsema’s afscheidsbrief, die door Verbeet werd voorgelezen, pleitte de vertrekkende politica voor meer parlementaire onschendbaarheid. Impliciet verwijzend naar de rechtszaak tegen Geert Wilders zei Halsema dat Kamerleden binnen en buiten het parlement de ruimte moeten hebben om “niet-geaccepteerde of zelfs onacceptabele” opvattingen te uiten. Nu zijn Kamerleden alleen binnen het parlement onschendbaar.

Halsema kwam in 1998 in de Kamer en was sinds 2002 de fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. In december maakte Halsema redelijk onverwachts bekend het parlement per direct te verlaten.

NRC-fotograaf Roel Rozenburg was vanmiddag in de Tweede Kamer om foto’s van Halsema’s afscheid te maken:

Halsema’s partner en haar twee kinderen zitten op de publieke tribune.Halsema’s partner en haar twee kinderen zitten op de publieke tribune.

Halsema op weg naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer.Halsema op weg naar de plenaire zaal van de Tweede Kamer.